IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ отново се ускори, отлагайки потенциалните лихвени намаления

Ускорението през февруари се дължи на най-вече на разходите за подслон и енергоизточниците

16:07 | 12.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията се в САЩ се е ускорила отново през февруари, което вероятно ще накара Федералния резерв да изчака поне до лятото, преди да започне да намалява лихвите си.

Ръстът на индекса на потребителските цени се e ускорил до 0,4% на месечна и 3,2% на годишна база през февруари, съобщиха от Бюрото по трудова статистика във вторник, цитирани от CNBC. Месечният ръст e в съответствие с очакванията, но годишният темп e малко над консенсусната прогноза за 3,1% на Dow Jones.

Като се изключат волатилните компоненти като храните и енергоизточниците, базисната инфлация се е забързала до 0,4% на месечна основа и до 3,8% на годишна база. И двата резултата са с по 0,1 процентни пункта по-високи от прогнозираните.

Въпреки че годишният темп на инфлация се отдалечи от пика си от средата на 2022 г., той остава доста над целта на Фед за 2% на фона на предстоящата среща на централната банка след седмица.

Ръстът на цените на енергоизточниците от 2,3% е допринесъл за ускорението на общата инфлация. При хранителните продукти не се наблюдава промяна, а при разходите за подслон се наблюдава ръст от 0,4% през февруари.

От Бюрото по трудова статистика съобщиха, че увеличенията при цените на енергоизточниците и подслона допринасят за 60% от общия ръст на цените. Цената на бензина се е повишила с 3,8% за месеца, докато еквивалентният наем – хипотетичен показател за това, което собствениците на жилища биха могли да получат, отдавайки своите имоти под наем, се е повишил с 0,4%. Цените на самолетните билети отбелязват ръст от 3,6%, а тези на употребяваните автомобили са се повишили с 0,5%.

Пазарите реагираха слабо на новината - трите индекса на Wall Street, както и доходността по държавните облигации се повишиха леко.

Представители на Фед през последните седмици сигнализираха, че вероятно лихвите ще бъдат намалени в някакъв момент тази година, но заявиха, че не желаят да избързват. Председателят Джером Пауъл повтори тези опасения по време на изслушванията си пред Конгреса миналата седмица, въпреки че спомена, че Фед вероятно „не е далеч“ от момента, в който може да започне да разхлабва паричната политика.

Силната икономика помогна на Фед да се съсредоточи върху актуалните данни и позволи на централните банкери да избегнат необходимостта да бързат да намаляват лихвите. Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с 2,5% през 2023 г. и е напът да повтори този резултат през първото тримесечие на 2024 г., сочат данни, събрани с инструмента за проследяване GDPNow на Фед в Атланта.

Ключови за растежа в случая са устойчивите потребителски разходи, стимулирани от силния пазар на труда. Икономиката е добавила още 275 хил. работни места извън селскостопанския сектор през февруари, а нивото на безработица се е повишило до 3,9%.

Подобна сила може да бъде нож с две остриета – въпреки че растежът на фона на агресивните повишения на лихвените проценти спечели време на Фед при промяната на политиката, той поражда и опасения, че инфлацията може да се окаже по-упорита от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още