IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Фед е близо до увереността, необходима за облекчаване на паричната политика

Въпреки това гуверньорът на централната банка подчерта, че към момента колегите му не са готови да направят този ход

20:40 | 07.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Централната банка на САЩ се доближава до увереността, от която се нуждае, за да започне да намалява лихвените проценти, обяви управителят на Федералния резерв Джером Пауъл, цитиран от Bloomberg.

„Изчакваме да станем по-уверени, че инфлацията се движи устойчиво към 2%“, посочи гуверньорът на регулатора, докато отговаряше на въпроси пред банковата комисия към Сената. „Когато си осигурим тази увереност, ще бъде уместно да започнем да намаляваме нивото на ограничаване“, добави той.

Коментарите на Пауъл подкрепят сигналите на други представители на Фед относно момента на започване на понижаване на лихвите, което се очаква да се случи през следващите няколко месеца.

Пауъл повтори показанията си от сряда, че вероятно би било подходящо да се намалят лихвените проценти „в някакъв момент тази година“, но даде да се разбере, че колегите му все още не са готови на подобна стъпка. Те се нуждаят от повече доказателства, че инфлацията се насочва устойчиво към целта на централната банка от 2%, преди да действат, изтъкна той.

След като повиши постепенно референтната лихва по федералните фондове с повече от пет процентни пункта, започвайки през март 2022 г., сега Фед поддържа лихвените проценти на това ниво от юли. На фона на силния ръст на работните места и скока на цените през януари, представителите на регулатора многократно подчертаха, че не бързат да намалят разходите по заемите.

През декември Комисията по отворения пазар определи три намаления на лихвените проценти за тази година, но представителите на Фед ще актуализират своите прогнози на срещата на 19-20 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 07.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още