IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федералният резерв отчита лек ръст на икономическата активност в началото на 2024 г.

Пазарът на труда се разхлабва, ръстът на заплатите се забавя и предстои разхлабване на паричната политика, става ясно от Бежовата книга

23:09 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на САЩ се разширила със скромни темпове от началото на годината, въпреки че потребителите показаха са се оказали по-уязвими от очакваното към покачващите се цени, коментираха от  Федералният резерв в своята Бежова книга.

„Като цяло икономическата активност се е увеличила леко от началото на януари, като осем области отчитат лек до скромен ръст на активността, при други три няма промяна, а при една се наблюдава леко забавяне“, показва докладът, публикуван в сряда, цитиран от Bloomberg.

„Потребителските разходи, особено за стоки на дребно, са се свили леко през последните седмици“, коментират от Фед. „На компаниите им е по-трудно да прехвърлят по-високите разходи към своите клиенти, които стават все по-чувствителни към промените в цените.“

Освен това разходите за материали на много производители и строителни компании са се свили през последните седмици.

Последният вариант на Бежовата книга е съставен от Фед в Сан Франциско, като е използвана информация, събрана преди или на 26 февруари. Докладът включва данни и коментари за бизнес условията във всеки от 12-те окръга.

От изданието става ясно, че заетостта в повечето области продължава да расте, макар и със скромни темпове.

„Като цяло затегнатият пазар на труда все повече се разхлабва, като в почти всички сектори се наблюдава известно подобрение при наличието на работна ръка и задържането на служителите на работа“, коментират от регулатора.

Много икономисти очакват охлаждане на пазара на труда тази година - перспектива, подкрепена от нарастващия списък от големи компании, които съкращават персонала си през последните седмици. И все пак докладът за работните места на Министерството на труда през януари показа, че новите работи позиции са се увеличили с най-много от една година насам.

Бежовата книга откроява и няколко индикатора за по-бавен ръст на заплатите. По-свитите разходи за труд вероятно допълнително ще укротят инфлационния натиск, който неочаквано се засили в началото на тази година.

Показателите за потребителските и производствените цени неочаквано нараснаха през януари, след като инфлацията се забавяше в продължение на няколко месеца, отхвърляйки залозите на инвеститорите за това кога регулаторът ще започне да намалява лихвените проценти. Пазарните участници сега прогнозират, че първото понижение ще бъде направено през юни.

По-рано в сряда председателят на Фед Джером Пауъл заяви пред законодателите, че централната банка на САЩ не бърза да намалява лихвите, докато централните банкери не се убедят, че инфлацията се връща към целта си.

„Ако икономиката се развие според очакванията ни вероятно ще бъде подходящо да започнем да намаляваме лихвите си в някакъв момент тази година. Но икономическите перспективи в момента  са несигурни и напредъкът към нашата цел за инфлация от 2% не е гарантиран“, каза Пауъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още