IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании са увеличили умерено наемането на нов персонал през февруари

Новоназначенията в частния сектор са се увеличили с 140 хил. миналия месец след ръст от 111 хил. през януари

18:12 | 06.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американските компании са увеличили наемането на нов персонал с умерен темп през февруари – сигнал за устойчиво търсене на работна ръка в различните сектори, съобщава Bloomberg.

Новоназначенията в частния сектор са се увеличили с 140 хил. миналия месец след ръст от 111 хил. през януари, показват данни на ADP Research Institute съвместно със Stanford Digital Economy Lab. Медианните оценки в допитване на Bloomberg сред икономисти бяха за ръст от 150 хил.

Новоназначенията в частния сектор са се увеличили с 140 хил. миналия месец след ръст от 111 хил. през януари. Графика: tradingeconomics.com Новоназначенията в частния сектор са се увеличили с 140 хил. миналия месец след ръст от 111 хил. през януари. Графика: tradingeconomics.com

Ръстът на възнагражденията се е ускорил за хората, сменящи позиции, което е първото ускорение от ноември 2022 г. Но за служителите на същите позиции заплатите са се увеличавали с най-бавен темп от август 2021 г.

„Ръстовете при работните места остават солидни“, коментира Нела Ричардсън, главен икономист на ADP. „При увеличенията на възнагражденията има тенденция към забавяне, но все още са над инфлацията“, допълва тя.

Откриването на нови работни места е повсеместно, водено от сектора на развлеченията и настаняването, строителството и търговията и транспорта. Също така то е добре разпределено и между отделните региони и бизнеси по размери.

Държавният месечен доклад за заетостта, който трябва да излезе в петък, се очаква да покаже забавяне при наемането на персонал и ръста на заплатите през февруари след значителни ръстове през предходните два месеца. Заедно с държавните позиции икономистите прогнозират работодателите в САЩ да са прибавили 200 хил. позиции миналия месец.

ADP прави докладите си на базата на данни от над 25 млн. работодателя в частния сектор в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още