IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията на американците за средносрочната и дългосрочната инфлация нарастват

Ново проучване показва, че потребителите в САЩ са по-притеснени от загубата на работата си и по-малко уверени в намирането на нова

22:24 | 11.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очакванията на потребителите в САЩ за инфлацията през следващите три години се повишават през февруари - като се увеличават още по-рязко за петгодишния хоризонт, показа проучване на Федералния резерв в Ню Йорк, цитирано от Bloomberg.

Средните инфлационни очаквания за три години напред се повишават до 2,7% през миналия месец, възстановявайки се от рекордно ниското ниво, отчетено през януари. Очакванията за инфлацията през следващите пет години междувременно се увеличават до шестмесечен връх от 2,9%. Прогнозираната инфлация за година напред остава непроменена спрямо януари на ниво от 3%.

Данните подчертават защо служителите на Фед искат да видят повече доказателства, че инфлацията се движи устойчиво към целта на централната банка от 2%, преди да започнат да намаляват лихвените проценти. В момента инвеститорите залагат, че Фед ще започне облекчаване на своята парична политика през юни.

Очакванията на потребителите в САЩ относно инфлацията през следващите три и пет години отчитат ръст. Графика: Bloomberg Очакванията на потребителите в САЩ относно инфлацията през следващите три и пет години отчитат ръст. Графика: Bloomberg

Очакваните промени в цените през следващата година за медицински грижи спаднаха рязко до най-ниското ниво от септември 2020 г. Прогнозите за инфлацията при пазара на жилища под наем се понижават с 0,3 процентни пункта до 6,1% — най-ниското ниво от над три години — докато тези за бензина се повишават леко. 

Потребителите виждат по-малки шансове за това, че нивото на безработица ще се повиши през следващата година, като една мярка ще падне до двегодишно дъно. Въпреки това проучването показва, че американците са по-притеснени от загубата на работата си и по-малко уверени в намирането на нова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още