fallback

Оптимизмът около икономиката тласна Stoxx 600 до ново рекордно високо ниво

Трейдърите реагираха на решението на АЦБ от четвъртък да запази основните си лихви непроменени

19:25 | 22.03.24 г.
Автор - снимка
Създател

Голяма част от основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата с ръстове на фона на оптимизма сред инвеститорите относно решенията на Английската централна банка (АЦБ) и регулатора на Швейцария, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,02% до 509,88 пункта, достигайки ново рекордно високо ниво.

Германският измерител DAX записа ръст от 0,18% до 18 212,63 пункта.

Френският показател CAC се понижи с 0,34% до 8151,92 пункта.

Британският индекс FTSE напредна с 0,61% до 7930,92 пункта, като това е най-добрата сесия за показателя от септември 2023 г.

Трейдърите реагираха на решението на АЦБ от четвъртък да запази основните си лихви непроменени, изчаквайки по-ясни сигнали, че проблемът с нажежената инфлация в страната е останал зад гърба ѝ.

АЦБ запази основната лихва на ниво от 5,25% - най-високото от 2008 г. насам, на срещата на ръководството в четвъртък, ден след като последните данни показаха, че инфлацията се е забавила до най-ниското си ниво от близо две години и половина, но все още остава сравнително висока.

Пазарите обърнаха внимание и на новите данни за продажбите на дребно във Великобритания, които са по-високи от очакваното през първите два месеца на годината, тъй като влажното време е подтикнало потребителите да купуват дрехи и повече стоки онлайн.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 22 март.

Обемът на стоките, продадени във физическите и онлайн магазини, остана непроменен през миналия месец след ръст от 3,6% през януари, който беше ревизиран нагоре с 0,2 процентни пункта, информира Службата за национална статистика (ONS).

Отново в четвъртък Швейцарската централна банка намали основната си лихва с 25 базисни пункта до 1,50% в четвъртък – изненадващ ход, с което тя стана първата голяма централна банка, която преминава отвъд затягането на политиката, целящо да укроти инфлацията.

Това е първото решение на институцията, откакто дългогодишният гуверньор Томас Йордан заяви, че ще се оттегли през септември.

Във фокуса на инвеститорите попаднаха и данните за германското бизнес доверие, което се подобрява през март, като надхвърля очакванията. Институтът Ifo съобщи, че неговият индекс на бизнес климата достига 87,8 през март в сравнение с консенсусните 86 пункта, прогнозирани от анализатори в анкета на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:16 | 22.03.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още