IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът около икономиката тласна Stoxx 600 до ново рекордно високо ниво

Трейдърите реагираха на решението на АЦБ от четвъртък да запази основните си лихви непроменени

19:25 | 22.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Голяма част от основните европейски борсови индекси приключиха последната сесия за седмицата с ръстове на фона на оптимизма сред инвеститорите относно решенията на Английската централна банка (АЦБ) и регулатора на Швейцария, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,02% до 509,88 пункта, достигайки ново рекордно високо ниво.

Германският измерител DAX записа ръст от 0,18% до 18 212,63 пункта.

Френският показател CAC се понижи с 0,34% до 8151,92 пункта.

Британският индекс FTSE напредна с 0,61% до 7930,92 пункта, като това е най-добрата сесия за показателя от септември 2023 г.

Трейдърите реагираха на решението на АЦБ от четвъртък да запази основните си лихви непроменени, изчаквайки по-ясни сигнали, че проблемът с нажежената инфлация в страната е останал зад гърба ѝ.

АЦБ запази основната лихва на ниво от 5,25% - най-високото от 2008 г. насам, на срещата на ръководството в четвъртък, ден след като последните данни показаха, че инфлацията се е забавила до най-ниското си ниво от близо две години и половина, но все още остава сравнително висока.

Пазарите обърнаха внимание и на новите данни за продажбите на дребно във Великобритания, които са по-високи от очакваното през първите два месеца на годината, тъй като влажното време е подтикнало потребителите да купуват дрехи и повече стоки онлайн.

Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 22 март. Основните европейски борсови индекси в края на редовната търговия на 22 март.

Обемът на стоките, продадени във физическите и онлайн магазини, остана непроменен през миналия месец след ръст от 3,6% през януари, който беше ревизиран нагоре с 0,2 процентни пункта, информира Службата за национална статистика (ONS).

Отново в четвъртък Швейцарската централна банка намали основната си лихва с 25 базисни пункта до 1,50% в четвъртък – изненадващ ход, с което тя стана първата голяма централна банка, която преминава отвъд затягането на политиката, целящо да укроти инфлацията.

Това е първото решение на институцията, откакто дългогодишният гуверньор Томас Йордан заяви, че ще се оттегли през септември.

Във фокуса на инвеститорите попаднаха и данните за германското бизнес доверие, което се подобрява през март, като надхвърля очакванията. Институтът Ifo съобщи, че неговият индекс на бизнес климата достига 87,8 през март в сравнение с консенсусните 86 пункта, прогнозирани от анализатори в анкета на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още