IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската централна банка изненада с първо намаляване на лихвите

Това е първият подобен ход на централната банка от 9 години

11:29 | 21.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Athanasios Gioumpasis/Getty Images
Снимка: Athanasios Gioumpasis/Getty Images

Швейцарската централна банка (SNB) намали основната си лихва с 25 базисни пункта до 1,50% в четвъртък – изненадващ ход, с което тя стана първата голяма централна банка, която преминава отвъд затягането на политиката, целящо да укроти инфлацията, съобщава Ройтерс.

Това е първото решение на институцията, откакто дългогодишният гуверньор Томас Йордан заяви, че ще се оттегли през септември.

Ходът изненада икономистите, като повечето анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха SNB да запази лихвите без промяна на ниво от 1,75%. Това е първото понижение на лихвите от централната банка от 9 години.

Лихвите биват намалени, след като инфлацията в Швейцария се забави до 1,2% през февруари – девети пореден месец, в който увеличението на цените е в рамките на целта на SNB от 0-2%, което тя дефинира като ценова стабилност.

„Облекчаването на паричната политика стана възможно, тъй като битката срещу инфлацията през последните две години и половина е ефективна“, казва SNB в изявление.

Банката заяви, че от няколко месеца инфлацията се е върнала под 2%, т.е. в диапазона, който тя възприема като ценова стабилност. Според последната прогноза инфлацията вероятно ще остане в този диапазон през следващите пет години, добавя SNB.

Швейцарският франк поевтиня рязко спрямо долара и удари най-ниското си ниво от миналия юли спрямо еврото след решението.

Спрямо щатската валута цената на франка спадна с 1,1% до 0,8971 франка.

Еврото поскъпна с 1,2% до 0,978 франка, най-високото му ниво от юли 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 21.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още