IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли място за тревога заради едновременния ръст на S&P 500 и на индекса на страха

Само защото индексите обикновено имат отрицателна корелация, не означава, че тя винаги ще е такава

15:54 | 29.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нещо необичайно се случи на фондовия пазар през това тримесечие: както S&P 500, така и индексът на страха Cboe, по-известен като Vix, се повишиха.

Означава ли това, че необичайно спокойният период на пазарите скоро ще приключи? Вероятно не, според един портфолио мениджър, цитиран от MarketWatch.

Барбара Райнхард, главен инвестиционен директор на платформата за стратегии и решения за множество активи на Voya Investment Management, казва, че покачването на Vix след достигането на четиригодишно дъно на затваряне през декември вероятно се дължи на средностатистическия характер на подразбиращата се волатилност.

Идеята, че притеснените инвеститори хеджират срещу евентуален пазарен срив, не съответства на това, което Райнхард чува от други финансови професионалисти. Според нея т.нар. измерител на страха на Wall Street все още е много нисък в сравнение с историческите му стойности.

Vix е нараснал с 4,3% от началото на тримесечието до 13 пункта. Дългосрочната средна стойност на индекса обаче е приблизително 20, според данни на FactSet.

„Ако Vix е със стойностите, които отчита сега, е по-вероятно да се повиши в средносрочен план. От друга страна, индексът може да остане нисък в продължение на години, както беше през периода между 2012 и 2015 г.“, коментира Райнхард в интервю за MarketWatch.

Междувременно S&P 500 регистрира ръст от почти 10% за тримесечието и завърши на рекордно високо ниво в сесията в четвъртък.

Фактът, че Vix се покачва, докато пазарите показват малко признаци на слабост, е нещото, което прави настоящата ситуация толкова необичайна. Въпреки че и двата индекса се повишават в тандем няколко пъти през последните години, предишните примери показваха краткотрайно отдръпване на S&P 500 някъде по пътя.

Последният път, когато това се случи, беше през третото тримесечие на 2021 г., когато S&P 500 се повиши с 0,2%, а Vix се вдигна с колосалните 46%. По-голямата част от скока на Vix се случи през септември, когато S&P 500 спадна с 4,8%, тогава най-лошото му месечно представяне от март 2020 г., заради неспокойствието на пазарите, предизвикано от пандемията.

Преди това Vix се покачи заедно с S&P 500 през второто и третото тримесечие на 2019 г., след като търговската война на администрацията на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп с Китай предизвика две краткотрайни разпродажби на S&P 500.

Този път S&P 500 няма отстъпление от над 2% повече от 100 търговски дни, което е най-дългата подобна серия от около шест години, според Bespoke Investment Group.

Все пак само защото Vix и S&P 500 обикновено имат отрицателна корелация, не означава, че тя винаги ще е такава. Vix е измерител на подразбиращата се волатилност, което означава колко нестабилен търговците очакват да бъде пазарът през следващия месец, а не колко волатилен е пазарът в момента. Нивото му се основава на активността в опциите на S&P 500.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още