IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, притесненията за доставките остават*

Запасите от суров петрол в САЩ намаляват с 2,3 милиона барела

09:34 | 03.04.24 г.
Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg
Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

Цените на петрола продължават да се покачват и в сряда, докато по-големият от очаквания спад на запасите от суров петрол в САЩ и ескалиращото геополитическо напрежение увеличават притесненията на инвеститорите заради по-ограничените доставки.

Фючърсите върху сорта Брент за юни се повишават с 20 цента, или 0,22%, до 89,12 щатски долара за барел. В същото време фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate (WTI) за май поскъпват със 17 цента, или около 0,2 на сто. Така цената достига 85,32 долара за барел, предаде CNBC.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 2,3 млн. барела миналата седмица, което е повече от спада от 1,5 млн. барела, прогнозиран от анализатори пред Ройтерс. Официалните данни от Вашингтон трябва да бъдат представени по-късно в сряда.

На геополитическия фронт украински дрон удари една от най-големите руски рафинерии при атака, за която Москва първоначално съобщи, че е отблъсната.

Русия, един от трите основни производители на петрол и един от най-големите износители на петролни продукти, е обект на украинските атаки срещу петролни рафинерии и също атакува украинската енергийна инфраструктура.

Междувременно властите на Иран заявиха, че ще отмъстят на Израел за въздушен удар, при който бяха убити двама генерали и петима военни съветници в посолството в Дамаск. Това още повече повиши риска от по-нататъшна ескалация на конфликта в Близкия изток.

В сряда щатският долар се понижава спрямо останалите водещи валути, подпомагайки търсенето на деноминирани в долари стоки като "черното злато".

*Данните са актуални към 9:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още