IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментарите на Пауъл не успяха да върнат напълно оптимизма на Wall Street

Трейдърите реагираха и на новите данни за пазара на труда в САЩ, където ръстът на работните места в частния сектор расте през март с най-бързия си темп от юли 2023 г.

23:17 | 03.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Коментарите на гуверньора на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл относно паричната политика на регулатора не успяха да върнат напълно оптимизма на Wall Street като основните щатски борсови индекси приключиха сесията без единна посока, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,11% до 39 127,21 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете лек ръст от 0,11 на сто до 5211,59 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 0,23 на сто до 16 277,46 пункта.

Във фокуса на пазарите бяха коментарите на Пауъл относно възможността за понижения на лихвите през годината. Ръководителят на Фед заяви, че са нужни повече данни, за да може регулаторът да постигне необходимата увереност преди да започне с разхлабването на паричната политика.

„Що се отнася до инфлацията, твърде рано е да се каже дали последните показания представляват нещо повече от просто увеличение“, изтъква Пауъл. „Не очакваме, че ще бъде уместно да намалим основния лихвен процент, докато нямаме по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво надолу към 2%“.

Трейдърите реагираха и на новите данни за пазара на труда в САЩ, където ръстът на работните места в частния сектор расте през март с най-бързия си темп от юли 2023 г. Частните работодатели са добавили 184 000 служители към работната си ръка през миналия месец. Увеличението надминава регистрирания ръст от 155 000 нови работници през февруари.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 3 април. Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 3 април.

В допълнение към силното нарастване на заетостта, ADP съобщи, че заплатите на кадрите, които са останали на работните си места, са се увеличили с 5,1% спрямо година по-рано.

Междувременно акциите на Nvidia поевтиняха с 0,61%, подчертавайки колебанията сред инвеститорите. Цената на акциите на Intel се понижи с над 8%, докато книжата на Meta и Amazon поскъпнаха съответно с 1,84% и 0,87 на сто.

Индустриални барометри като General Electric и Caterpillar отчитат ценови ръст на акциите си от съответно 6,82% и 2,89 на сто.

В автомобилния сектор книжата на Ford Motor Cо. напредват с близо 3 на сто, докато акциите на Tesla прибавят около процент към стойността си.

На облигационните пазари доходността върху 10-годишните американски държавни ценни книжа се понижи до 4,351 на сто, докато тази по 30-годишните облигации остана непроменена на ниво от 4,508 на сто.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчете спад от 0,52% до 104,27 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент нарасна с 0,6 на сто до 89,45 долара за барел. Тази на американския лек петрол WTI се увеличи с 0,49 на сто до 85,57 долара за барел.

Цената на златото напредна с 1,5 на сто до 2315 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още