IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Фед ще изчака повече яснота при данните преди да започне да намаля лихвите

Последните данни за инфлацията - макар и по-високи от очакваното - не са "променили съществено" цялостната картина, посочва гуверньорът на Фед

20:00 | 03.04.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл сигнализира, че представителите на централната банка ще изчакат по-ясни признаци за охлаждане на инфлацията, преди да намалят лихвените проценти, въпреки че скорошният скок на цените не промени по-широката им траектория, съобщава Bloomberg.

Пауъл каза, че последните данни за инфлацията - макар и по-високи от очакваното - не са "променили съществено" цялостната картина. Той повтори очакванията си, че вероятно ще бъде подходящо да се започне понижаване на лихвите „в някакъв момент тази година“.

„Що се отнася до инфлацията, твърде рано е да се каже дали последните показания представляват нещо повече от просто увеличение“, изтъква Пауъл. „Не очакваме, че ще бъде уместно да намалим основния лихвен процент, докато нямаме по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво надолу към 2%“.

Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) запази лихвените проценти непроменени миналия месец. Централните банкери поддържат перспективата си за три намаления на лихвените проценти тази година, въпреки че ключовите показатели за инфлацията се повишиха през 2024 г. Пауъл и други представители на Фед многократно повториха, че не бързат да намаляват лихвените проценти и че действията им ще зависят от входящите данни.

„Като се има предвид силата на икономиката и напредъка на инфлацията досега, имаме време да позволим на входящите данни да ръководят решенията ни относно политиката“, посочва Пауъл. „Ако икономиката се развие като цяло, както очакваме, повечето участници във FOMC смятат, че ще бъде уместно да започнем да намаляваме основния лихвен процент в някакъв момент тази година“.

Измерител на инфлацията

Предпочитаният от Фед измерител на базовата инфлация се охлади през февруари след дори по-голямо увеличение от докладваното по-рано през януари, показват правителствени данни, публикувани в петък . Въпреки това последователните увеличения на основния индекс на цените на личните потребителски разходи - който изключва променливите разходи за храна и енергия - бяха най-големите за последната година.

Представителите на Фед през март бяха разделени относно това колко агресивни ще бъдат намаленията на лихвените проценти тази година. „Точковата графика“ на централната банка показа, че 10 служители прогнозират три или повече намаления с четвърт процентен пункт тази година, докато девет очакват две или по-малко съкращения.

Управителят на Фед подчерта, че централната банка взема своите решения независимо от политиката. Пауъл добави, че смята, че е неуместно той да се намесва по други въпроси на обществената политика, като политиките за изменението на климата.

„Нашият анализ е освободен от каквито и да било лични или политически пристрастия, в услуга на обществеността“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 седмици
Чета новината " Пауъл: Фед ще изчака повече яснота при данните преди да започне да намаля лихвите" и умирам от срам: АБЕ АВТОРИТЕ, АБЕ ХОРА, ВИЕ СОБСТВЕНИЯ СИ ЕЗИК НЕ ЗНАЕТЕ! Казва се и се пише "намаляВА". Като не знаете Български, НАЕМЕТЕ СИ ГРАМОТНИ РЕДАКТОРИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още