IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси затвориха на зелено след коментарите за намаляване на лихвите

Цената на акциите на Lufthansa се повиши с 5,6%

19:39 | 18.04.24 г.
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейските пазари затвориха с леко повишение в четвъртък, след като през целия ден се колебаеха, тъй като продължават спекулациите за първото намаляване на лихвения процент от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде CNBC.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи сесията с 0,3% по-високо след разнопосочни движения на акциите от различните сектори. Банковите книжа поведоха с ръст от 1,6%, докато акциите на петролните и газовите компании поевтиняха с 1,46% след резкия спад на цените на петрола в сряда. Технологичните акции също се търгуваха на червено.

Акциите на авиокомпаниите поскъпнаха, след като easyJet отчете по-добри резултати от очакванията. Книжата на Lufthansa поскъпнаха с 5,6% за деня

Цената на книжата на швейцарската компания ABB междувременно се повиши с 6,26% благодарение на силната оперативна печалба, която надхвърли прогнозите.

По-рано през деня управителят на централната банка на Франция и член на Управителния съвет на на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало заяви пред CNBC, че регулаторът трябва да намали лихвените проценти през юни, за да избегне изоставане от инфлационната крива.

"Въпросът е в следващия Управителен съвет, който ще бъде в началото на юни... и тук, ако няма голяма изненада, трябва да намалим лихвите, защото вече сме достатъчно уверени и все по-уверени в дезинфлационния път в еврозоната", заяви Франсоа Вилроа дьо Гало.

Американските борсови индекси се покачват в четвъртък, след като широкият S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite отбелязаха в сряда четвърти пореден ден на спад. Азиатско-тихоокеанските пазари затвориха с повишения, отърсвайки се от колебанията в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още