IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отстъпиха назад, погледите остават приковани към Израел и Иран

Инвеститорите преоценяват и очакванията за лихвените проценти

19:23 | 19.04.24 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските фондови пазари затвориха предимно с понижения на основните индекси в петък, слагайки край на една седмица, през която в центъра на вниманието бяха ескалиращото напрежение в Близкия изток и преоценката на очакванията за лихвените проценти, предаде CNBC.

Регионалният индекс Stoxx 600 завърши с 0,1% по-ниско. След силното начало на 2024 г. индексът се насочва към първата си месечна загуба от октомври насам.

Акциите на търговците на дребно поевтиняха с 0,6%, след като продажбите на дребно във Великобритания не постигнаха достатъчно добри резултати през март, оставайки без промяна спрямо предходния месец.

Таблица: CNBC Таблица: CNBC

Рано сутринта в петък Израел предприе ограничена пряка военна атака на иранска територия.

В резултат на новината цените на петрола се повишиха, както и стойността на златото, традиционно считано за сигурно убежище.

Инвеститорите следят и множеството коментари за движението на лихвените проценти, които излизат по време на пролетната среща на Международния валутен фонд в Ню Йорк.

В четвъртък управителят на централната банка на Франция и член на Управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало заяви пред CNBC, че регулаторът трябва да намали лихвените проценти през юни, за да не изостане от инфлационната крива, повтаряйки посланието на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард.

Пазарите обаче губят увереност, че през юни предстои намаление на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на САЩ или от Английската централна банка, след като два пъти бяха оповестени данни за по-гореща от очакванията инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още