IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола са напът да прекъснат двуседмичната серия от понижения*

За седмицата досега Брент е поскъпнал с 2,3%, докато WTI е нагоре с 0,8 на сто

09:22 | 26.04.24 г.
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg
Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Цените на петрола се повишиха в петък, като след две поредни седмици на отрицателни стойности са напът да отбележат ръст през тази седмица, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол Брент поскъпнаха с 31 цента, или 0,4%, до 89,32 долара за барел, а фючърсите върху американския суров петрол West Texas Intermediate поскъпнаха с 23 цента, или 0,3%, до 83,80 долара за барел.

За седмицата досега Брентът е поскъпнал с 2,3%, докато WTI е нагоре с 0,8 на сто.

В четвъртък министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви пред Ройтерс, че ръстът на брутния вътрешен продукт на страната за първото тримесечие може да бъде ревизиран на по-високо ниво, а инфлацията ще намалее, след като редица "особени" фактори задържаха икономиката до най-слабото ѝ представяне от близо две години.

Икономическият растеж на САЩ вероятно е по-силен, отколкото предполагат по-слабите от очакваното тримесечни данни, каза тя.

Данните показаха, че икономическият растеж се е забавил през първото тримесечие, а преди коментарите на Йелън трусовете от ускоряването на инфлацията натежаха върху цените на „черното злато“, тъй като инвеститорите прогнозират, че Федералният резерв няма да намали лихвените проценти преди септември.

На други места опасенията за предлагането поради продължаващото геополитическо напрежение в Близкия изток също подкрепиха увеличаването на цените в началото на сесията.

Израел засили въздушните удари по Рафах, след като заяви, че ще евакуира цивилните от южния град в Газа и ще започне атака въпреки предупрежденията на съюзниците, че това може да доведе до масови жертви.

Данните са актуални към 9.00 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още