IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се насочват към по-рискови активи с разсейването на пазарните страхове

Подновената склонност към поемане на риск може да се види във всички класове активи

14:05 | 16.05.24 г.
Снимка: Spencer Platt/Getty Images
Снимка: Spencer Platt/Getty Images

Американските акции постигнаха нови рекорди, биткойнът поскъпва, а инвеститорите не се застраховат срещу спадове на портфейла, след като доказателствата, че икономиката се е насочила към т.нар. меко кацане, засилват апетита на пазарните участници към риск, пише Ройтерс.

Наречете го залог, че Федералният резерв ще успее да укроти инфлацията, като същевременно предпази растежа от твърде бърз спад. Въпреки че този резултат беше под съмнение миналия месец, инвеститорите намериха успокоение в последните икономически данни – включително доклада от сряда, който показа, че ръстът на потребителските цени в САЩ се е забавил повече от очакваното през април.

Подновената склонност на инвеститорите към поемане на риск може да се види във всички класове активи. S&P 500 достигна нов рекорд в сряда, като се повишава с 11% от началото на годината, след като се възстанови от спада от миналия месец. Индексите Nasdaq Composite и Dow Jones Industrial Average също достигнаха нови висоти.

Активи като биткойн и меме акции, които често се разглеждат като барометри на апетита към риск, макар че връзките им с икономическите основи често се поставят под въпрос, също поскъпват.

Нарастващата увереност на участниците се вижда в проучване сред мениджъри на фондове, изготвено от BofA Global Research: най-широкият показател на компанията за настроенията на инвеститорите, базиран на нивата на паричните средства, разпределението на капитала и очакванията за икономически растеж, е на най-високото си ниво от ноември 2021 г.

„Апетитът на инвеститорите към рискови активи изглежда нараства“, казва Гарет Десимоне, ръководител на отдела за количествени показатели в OptionMetrics.

След като притесненията относно способността на Федералния резерв да намали лихвите на фона на упоритата инфлация предизвикаха спад от 4,2% на индекса S&P 500 през април, сега инвеститорите изглеждат нетърпеливи да се възползват от поскъпването на акциите. Мнозина избират да го направят, като обръщат малко внимание на хеджирането срещу спадове. Индексът на волатилността на Cboe, който измерва търсенето на защита от пазарни колебания, затвори на четиримесечно дъно в сряда. По-малко известният индекс VVIX също се понижи и сега е близо до най-ниското си ниво от около десетилетие.

Въпреки че има малко желаещи за хеджиране на опции, които биха предпазили инвеститорите от спад на пазара, кол договорите, които биха се възползвали от допълнителни печалби на фондовия пазар, се търсят сериозно. Едномесечната средна дневна търговия с кол опции надвишава пут опциите в съотношение 1,2 към 1 – най-високото ниво от около месец, според данни от фирмата за анализ Options Trade Alert.

Някои участници на пазара посочват поскъпването на меме акциите като знак за силния апетит на инвеститорите към риск.

Акциите на GameStop скочиха със 140% през последната седмица след поредица от публикации в платформата X от акаунт, свързан с Кийт Гил, централната фигура зад предишния период на пазарна лудост. Акциите на други компании, включително веригата кина AMC и производителят на слушалки Koss, последваха примера. Подобно на GameStop, към много от акциите са заети множество къси позиции и основите им се влошават през последните няколко години.

Надеждите, че смекчаването на икономическите данни на САЩ може да даде на Фед свобода на действие, за да намали лихвите по-късно тази година, оказва натиск върху долара през последните сесии. Зелената валута, популярно убежище по време на несигурни времена, поевтиня с 2% спрямо кошница от други валути, след като достигна 17-месечен връх в средата на април.

Това стимулира някои валути на нововъзникващите пазари, които понякога се считат за по-рискови от тези, свързани с развитите пазари. Полската злота например е поскъпнала с 3,7% за месеца, а южноафриканският ранд и колумбийското песо са напреднали, съответно, с 2,8% и 2,7%.

Очакванията за волатилност на пазара на облигации също се понижават през последните сесии. Доходността по държавните облигации на САЩ, която се движи обратнопропорционално на цените на облигациите, спадна до над петседмично дъно в сряда.

Биткойнът, често разглеждан като ключов барометър за настроенията за поемане на риск, достигна 3-седмичен връх от 66 261 долара във вторник и се приближава към рекорда от 73 803 долара, достигнат през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още