IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция дава нов тласък на общия капиталов пазар в ЕС в търсене на стартъп финансиране

Стартъпи във Франция и на други места в ЕС почти неизбежно се насочват към рисков капитал в САЩ

10:44 | 27.05.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Франция залага на нов опит за интегриране на фрагментираните капиталови пазари на Европейския съюз (ЕС), за да им даде нужния мащаб, и за да отдели процъфтяващия си стартъп сектор от доминиращия американски рисков капитал, твърдят министри, мениджъри и инвеститори.

Смесица от местни разпоредби и надзор до голяма степен ограничава финансовите пазари в Европа до националните граници, което не позволява появата на дълбоки капиталови пазари, които да съперничат на САЩ, пише Ройтерс.

За стартъпите във Франция и на други места в ЕС това означава, че почти неизбежно трябва да се насочат към рисков капитал в САЩ – частни капиталови инвестиции за обещаващи компании на ранен етап – за да финансират растежа си, тъй като у дома просто няма достатъчно добри инвестиции.

Макар че американското финансиране е добре дошло, резултатът е пропусната възможност за Европа, коментира Матийо Риф, главен изпълнителен директор на френския стартъп Photoroom, който наскоро е привлякъл 43 млн. долара от британския фонд Balderton и Y Combinator от Силициевата долина.

„Огромно богатство беше генерирано през последните 20 години, създадено на гърба на технологичните иновации, и фактът, че европейците нямат достъп до това, е голям проблем“, каза той на панаира Viva Technology в Париж миналата седмица.

Десетте най-големи компании за рисков капитал са от САЩ и превъзхождат своите европейски съперници по обема пари, които могат да наберат за инвестиции, посочва Френската централна банка.

Доклад, публикуван от дружеството за рисков капитал Atomico през 2023 г., изчислява, че европейските стартъпи ще привлекат 45 млрд. долара през тази година спрямо 120 млрд. долара, привлечени в САЩ.

Ето защо френското правителство настоява следващата Европейска комисия да постави като приоритет възобновяването на отдавна изостаналите планове за съюз на капиталовите пазари на ниво ЕС, който да хармонизира финансовите разпоредби и надзора в 27-членния блок.

Въпреки че сред правителствата на ЕС се заражда консенсус, за да продължат напред поне по принцип, на практика някои все още не са склонни да загубят регулаторния контрол върху финансовите си пазари.

Френският министър на финансите Брюно льо Мер предупреди, че Европа не може да си позволи да продължава с колебанията, посочвайки като пример Mistral AI – отговора на Франция срещу OpenAi.

„Mistral трябва да събере пари през следващите шест месеца, това ще бъдат много пари. Така че или ще продължим със съюза на капиталовите пазари, или те ще отидат някъде другаде“, каза Льо Мер на технологичния панаир в Париж.

Друг начин за увеличаване на рисковия капитал в ЕС би бил инвеститорите от публичния сектор, например Европейската инвестиционна банка, да бъдат по-ангажирани във финансирането на стартъпи, поемайки повече риск от частните инвеститори, каза управителят на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

Междувременно за европейските дружества за рисков капитал единен обединен пазар би направил по-привлекателно листването на акжии на компаниите, които те финансират, в Европа, а не в САЩ.

„Като френски гражданин е жалко да видя, че маховикът за създаване на стойност не се върти толкова бързо в Европа, колкото в САЩ“, казва Антоан Мойру от фонда за рисков капитал Lightspeed в Силициевата долина, който е един от инвеститорите в Mistral.

Европейските стартъпи, които в крайна сметка листват акции на пазарите у дома, могат да очакват и по-стабилна инвеститорска база, отколкото в САЩ, където инвеститорите са по-склонни да продават дялове в чуждестранни компании по време на спад, коментира Луис Дюсар от групата за рисково инвестиране RTP Global.

„Наистина би бил ключов момент, ако можем да установим Европа като привлекателно място за излизане и връщане на ликвидност в екосистемата“, каза Дюсар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още