IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските стартъпи се насочват към сложни кредитни сделки заради липсата на финансиране

Обемът на конвертируем дълг, емитиран от европейски компании, подкрепяни от рисков капитал, е ударил рекордните 2,5 млрд. долара през 2023 г.

15:19 | 19.03.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Европейски компании, подкрепяни с рисков капитал, сключват все по-сложни сделки за конверитируем дълг, което носи риск да дадат на инвеститорите повече контрол или по-големи плащания в бъдеще, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Ултраниските лихви позволиха на растящите компании да завършват кръгове за финансиране при изключително високи оценки при бума през 2020 и 2021 г. С пресъхването на рисковото финансиране обаче компаниите и техните инвеститори са предпазливи към кръговете за финансиране, които рискуват да донесат нови, по-ниски оценки.

Конвертируемият дълг, който се превръща в собствен капитал след определен период, може да позволи на основателите на компании да набират пари бързо и с частни сделки, без да публикуват актуализирана оценка.

Обемът на конвертируем дълг, емитиран от европейски компании, подкрепяни от рисков капитал, е ударил рекордните 2,5 млрд. долара през 2023 г. спрямо 1,7 млрд. долара година по-рано, показват данни на Dealroom, компилирани за Ройтерс.

Тъй като сделките стават по-сложни обаче, те може да предложат на инвеститорите повече предимства и да създадат рискове за компаниите, казват адвокати, основатели на компании и инвеститори, запознати със сделките за Ройтерс.

„Ако не знаеш какво правиш, структурираният дълг може да бъде троянски кон“, казва Али Никнан, главен изпълнителен директор на нидерландската дигитална банка Bunq, който е набирал конвертируем дълг чрез предишна компания.

„Ако по някаква причина се провалите и той се конвертира, понякога хората губят контрол“ над компаниите си, добавя той.

Джеймс Уутън, партньор в правната кантора Linklaters, казва, че тъй като компаниите все по-трудно привличат средства, силата преминава към ръцете на инвеститорите.

Това означава, че сделките стават все по-“структурирани“, включително с условия, които облагодетелстват инвеститорите, например получаването на по-големи дялове, ако мениджмънтът не изпълни определени цели.

Сделките могат да бъдат структурирани, за да създадат стимул за компанията да листне акциите си на борсата или да привлече още средства, например чрез лихвени проценти, които се натрупват с течение на времето, каза Уутън.

По-нов конвертируем дълг включва клаузи, които предоставят на инвеститорите по-голям дял, ако маржовете на печалба спаднат под определено ниво или ако финансовите цели бъдат пропуснати, казва запознат рисков инвеститор, говорейки под условие за анонимност.

Списъците с условия включват споразумения, според които колкото повече време мине до първично публично предлагане (IPO), толкова по-голямо ще е дисконтирането, при който дългът се конвертира в акции, добавя инвеститорът.

За някои конвертируемият дълг предлага възможност да се гарантира дългосрочно финансиране, докато условията на пазара за рисково финансиране не се подобрят.

Джоузеф Фъс, базиран в Лондон партньор в правната кантора Taylor Wessing, който е работил по подобни сделки, казва, че вижда ръст в обема и продължителността на конвертируемия дълг.

„Отлагате да се справите с проблема и казвате, че сте оптимисти, че след 18 месеца, 24 месеца, светът ще е различно място, надяваме се, и че може тогава да обсъдим оценката – това е основната предпоставка“, казва той.

Най-трудният пазар

Рисковото финансиране в Европа се забави остро от 130 млрд. долара през 2021 г. до 62 млрд. долара през 2023 г., сочат данни на PitchBook, оставяйки някои компании в ранен етап на развитие във финансова криза, докато харчат парите си.

„Това е най-трудният пазар, на който съм работил в професионалната си кариера“, казва Джеймс Даунинг, който работи в сферата на финансите от 20 години и е управляващ директор за Европа в рисковия кредитор Hercules.

Hercules е дала заеми за около 200 млн. долара във Великобритания и Европа миналата година спрямо двойно повече през 2022 г.

„Стартъпите не са толкова подходящи за кредитиране, колкото преди няколко години, когато бяха пълни с рисков капитал“, казва Даунинг, добавяйки, че финтех, софтуерните и потребителските компании са тези, които свършват парите най-бързо.

Традиционните банкови заеми не са налични за всички и могат да бъдат скъпи – пазарните лихви са около 9-13% за компании на ранен етап и 7,5-10% за тези на по-късен етап, казва Соня Йовиено, ръководител на отдела за рисково банкиране и банкиране за растеж в HSBC Innovation Banking.

Със сигурност не всички фирми, които използват дълг, изчерпват парите си или избягват преоценка, а конвертируемите облигации не са непременно рискови, казват участници в индустрията.

Норвежкият бизнес за литиево-йонни батерии Morrow е сред компаниите, подкрепени от рисков капитал, които помогнаха конвертируемият дълг, емитиран от стартъпи, да удари рекорд миналата година.

Morrow казва за Ройтерс, че е предложила конвертируем дълг сред основните си акционери.

„Подобно на други стартъпи Morrow Batteries установи, че капиталовите пазари са станали по-предизвикателни през последните няколко години за компании във фаза на разширяване на мащаба, каквито сме ние“, коментира изпълнителният директор Ларс Кристиан Бахер по имейл.

Компаниите на по-късен етап на развитиесъщо започват да харесват този тип дълг. Шведският производител на батерии Northvolt е набрал 3,5 млрд. долара конвертируем дълг от 2022 г. насам, а регистрираните компании в САЩ се насочват към конвертируеми облигации, за да спестят разходи за лихви.

Въпреки че компаниите за рисков капитал са оптимисти, че набирането на средства ще се възстанови, когато лихвите паднат, някои компании може да не са в състояние да предотвратят по-ниските оценки за неопределено време, казва Герхард Клинг, ръководител на катедрата по финанси на университета в Абърдийн.

„Забавянето на преоценките не е добра стратегия, защото в крайна сметка това е истината, тя излиза наяве, не можете да избягате“, каза той. „Това е малко хазарт, надявате се състоянието на пазара да се подобри, но не съм напълно убеден, че това ще се случи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още