IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите набират милиарди, за да купуват дялове в стартъпи с отстъпка

Купувачите се завръщат, след като вторичният пазар за акции на частни инвеститори беше ударен от по-високи лихви

11:08 | 17.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Инвестиционните компании набират милиарди долари, за да купуват дялове в подкрепени от рисков капитал технологични стартъпи, тъй като дългата суша при придобиванията и първичните публични предлагания принуждава ранните инвеститори да се освобождават от дяловете си с отстъпка, пише Financial Times.

Вторичният стартъп пазар, където инвеститорите и служителите продават и купуват акции в частни компании на стойност десетки милиарди долари, става все по-важно място за търговия заради липсата на традиционни начини да се излезе и предвид забавянето на стартъп финансирането.

Вторичните компании на рискови компании са подготвени за натоварена година, тъй като служителите на стартъпи търсят начини да продадат акциите си, а инвеститорите се стремят да върнат капитала на собствените си поддръжници или да го преразпределят другаде.

Специалистът по вторичния пазар Lexington Partners миналата седмица обяви нов фонд от 23 млрд. долара за изкупуване на дялове от „мащабни инвеститори“. Първоначалната цел на Lexington бе да събере 15 млрд. долара, но я повиши поради голямото търсене. Компанията каза, че е „в ранните етапи на вторична възможност за купувания, случваща се веднъж на поколение“, която може да продължи години.

Фондът ще купува предимно акции от фондове за частен капитал, но очаква да инвестира и до 5 млрд. долара във вторични фондове за рисков капитал, каза говорител.

„Виждаме луди количества инвеститори с ограничена отговорност, които са затруднени и трябва да облекчат рисковия си товар“, казва ръководителят на дружество за рисков капитал на стойност 2 млрд. долара.

Най-новият фонд на Lexington „говори за очевидното търсене“ от инвеститори с ограничена отговорност, които се чувстват „свръхразпределени“ към частен капитал, включително към стартиращи компании.

Други специализирани фирми като Pinegrove Capital Partners – съвместно дружество, създадено от Brookfield Asset Management и Sequoia Heritage, и StepStone също набират средства в размер на милиарди долари, за да се насочат към рисковия вторичен пазар.

StepStone е събрала първоначално 1,25 млрд. долара за последния си фонд, показват документи, подадени към Комисията за ценни книжа и борси, и финансови отчети, и цели да привлече над два пъти повече, казва запознат източник.

Големите суми нов капитал показват връщане към високи нива на търговия след двугодишен спад, смятат инвеститорите.

Вторичният пазар нарасна значително през последното десетилетие, като големи банки, мениджъри на активи и търгуващи компании инвестираха в различни платформи за търговия. Той се превърна и в критичен инструмент за служителите на стартъпи, които не са успели да реализират стойността на акциите си поради липсата на IPO. През последната година компании, включително OpenAI и SpaceX на Илон Мъск, организираха продажба на акции на служители чрез вторичния пазар.

„Основният изход за рисков капитал е предимно чрез IPO и M&A [сливания и придобивания] и нито едно от тях не се случва“, казва Том Калахан, главен изпълнителен директор на търговската платформа Nasdaq Private Market. „Това създава този огромен натиск... [и] невероятни възможности за инвеститорите, които идват и купуват компании с големи отстъпки“, посочва той.

Той обаче все още е по-леко регулиран, по-непрозрачен и много по-малко ликвиден от публичните пазари. Един рисков инвеститор го описва като „хаотичен затънтен пазар, доминиран от брокери по телефона“.

Carta, софтуерна компания за 7,4 млрд. долара, подкрепяна от инвеститори, включително Goldman Sachs, Andreessen Horowitz и Silver Lake, миналата седмица заяви, че ще затвори своята платформа за вторични продажби, фокусирана върху служителите, след обвинения, че се е опитвала да търгува с акции на клиенти без тяхното съгласие.

Очаква се IPO активността да се активизира по-късно тази година, но все още има вероятност да отнеме няколко месеца, за да се нормализират обемите.

Вторичната търговия спря през 2022 г., тъй като оценките на стартиращите компании бяха ударени със закъснение от по-високите лихви. Калахан от Nasdaq Private Market казва, че на моменти през последните две години дружествата за рисков капитал са изисквали цени с 30% по-високи, отколкото потенциалните купувачи са били готови да платят.

Маркъс Ню, главен изпълнителен директор на платформата за търговия InvestX, казва, че разликите в оценките са започнали да намаляват, тъй като дружествата за рисков капитал стават „все по-отчаяни“, което води до увеличаване на предлагането на дялове за продажба. Въпреки това той и Калахан казват, че хедж фондовете и институционалните инвеститори остават предпазливи относно закупуването на акции във всичко, освен в най-големите и най-известните частни компании.

Инвеститорите и платформите за търговия се надяват участието на специализирани вторични купувачи с милиарди долари за харчене да компенсира това и да увеличи обемите.

„Оценките ще бъдат коригирани надолу през това тримесечие“, казва Ханс Суилдънс, вторичен инвеститор и основател на Industry Ventures. „Ще има намаление на целия пазар. Ако това се случи, тогава обемът [на търговията] ще започне да расте", посочва той.

Forge Global, публично търгувана вторична борса за акции на частни инвеститори, отчита повече от 50% увеличение на обемите на търговия през третото тримесечие на 2023 г. спрямо второто, а главният изпълнителен директор Кели Родрикес казва пред Financial Times, че „тази тенденция ще продължи”.

Средно последните продажби на акции във Forge са оценени с около 50% отстъпка спрямо последното първично набиране на средства на всяка компания.

Ню от InvestX казва, че онези, които желаят да се борят с пазара, преди по-широкият IPO пазар да се възстанови, могат да спечелят изгодни сделки.

„Успяхме да дадем оферти на ниски цени, [където] сме единственият човек на пазара“, казва той и допълва: „Мисля, че следващите няколко месеца ще бъдат най-доброто време да станете купувач на тези видове ценни книжа през последното половин десетилетие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още