IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набирането на средства от фирмите за рисков капитал в САЩ удари 6-годишно дъно

Това е лоша новина за нововъзникващите компании и стартъпите, изчерпващи паричните си резерви

16:14 | 06.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Набирането на средства от американски фирми за рисков капитал е достигнало 6-годишно дъно през 2023 г. – лош знак за стартъпите с намаляващи парични резерви и за нововъзникващи компании, които разчитат на такава подкрепа за оцеляване, пише Financial Times.

67-те млрд. долара, набрани от американски компании за рисков капитал през 2023 г., представляват най-ниската годишна сума от 2017 г. насам. Освен това има 60% спад спрямо 173 млрд. долара, набрани през 2022 г. – пикова година за набирането на средства, сочи анализ на PitchBook и Националната асоциация на рисковия капитал.

В глобален мащаб през 2023 г. рисковите инвеститори са привлекли най-ниското ниво на капитал от 2015 г.

Резкият спад засилва натиска върху стартиращите фирми, които се изправиха пред суша във финансирането през последните 18 месеца. Рисковите инвеститори не са склонни да наливат повече пари в бизнеси, които са подкрепили на върха на пазара, докато оценките на частните технологични компании се понижават.

„Дъното все още се усеща далеч. Много от тези компании, които все още са частни, ще продължат да срещат проблеми, ще видим много повече кръгове със спад и борба за продажба или листване. Ще има голяма конкуренция за наличните пари“, коментира Кайл Станфорд, водещ анализатор на рисковия капитал в PitchBook.

Рисковите инвеститори се борят да наберат нови средства, тъй като техните собствени ограничени партньори – институционални инвеститори като пенсионни фондове, застрахователи, университетски фондове и фондации – се отдръпват поради нарастващите лихвени проценти, които правят рисковите технологични залози по-скъпо предложение.

Редица видни рискови инвеститори, включително Insight Partners и Tiger Global, миналата година свиха целите за набиране на средства, за да се съобразят с по-неблагоприятната среда.

От своя страна, това даде на американските компании за рисков капитал по-малко свежи средства, които да използват. Миналата година те са инвестирали общо 171 млрд. долара, показват данните на PitchBook и NVCA, което е по-малко от половината от сумата, похарчена от тях през 2021 г.

Освен с намаляването на инвестициите от ограничени партньори, компаниите за рисков капитал в САЩ се борят и с рязкото забавяне на придобиванията и първичните публични предлагания на стартъпи, което възпрепятства способността им да връщат капитал на своите инвеститори.

Стойността, създадена от подобни начинания на стартъпи в САЩ през миналата година, достигна едва 61,5 млрд. долара, спрямо пика от 797 млрд. долара през 2021 г., сочат данните на PitchBook и NVCA. В Европа тази стойност възлиза на по-малко от 12 млрд. евро през годината, а това е най-ниското ѝ ниво от десетилетие.

Случващото се оказва все по-голям натиск върху стартиращите фирми, които прекараха миналата година в харчене на пари, набрани през 2021 г. и началото на 2022 г. Тъй като тези компании изчерпват средствата си, основателите и досегашните им инвеститори е по-евроятно да се съгласят и с по-лоши условия, за да получат ново финансиране, смята Питър Хеберт, който е основател на американския фонд за рисков капитал Lux Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 06.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още