IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковите инвеститори държат 300 млрд. долара, но избягват рискови залози

Фондовете за рисково финансиране в САЩ седят на рекордно количество непохарчени резерви, докато стартъпите се борят за финансиране

16:08 | 30.01.24 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Рисковите инвеститори в САЩ седят върху непохарчени средства в размер на 311 млрд. долара, странейки от рискови залози върху стартъпи от Силициева долина и фокусирайки се върху начини на финансиране за връщане на капитала към собствените си поддръжници, съобщава Financial Times.

Американските групи за рисково финансиране са вложили само половината от рекордните 435 млрд. долара, събрани от инвеститори по време на пандемичния бум между 2020 и 2022 г., посочва компанията за данни за частните пазари PitchBook.

Това увеличава купчината непохарчени резерви, известни в сектора като „сух барут“, които са се натрупали, докато компаниите за рискови инвестиции заемат по-внимателна позиция към инвестирането на фона на спадащи оценки на стартъпи. Те предпочитат да намерят път обратно към по-установени технологични групи или да засилят съществуващото си портфолио от компании.

“Със сигурност има много сух барут, но не е като светът отново да бъде наводнен с пари от рисков капитал“, казва Ибрахим Аджами, ръководител на рисковия капитал в Mubadala Capital, част от държавния инвестиционен фонд за 276 млрд. долара Mubadala Investment Company на Абу Даби.

Аджами добавя, че много непохарчени резерви ще бъдат използвани, за да „се разчисти бъркотията“, създадена от периода от ултраниски лихви, която стана ясна, след като увеличението на лихвите натовари стартъпите с по-високи разходи.

Фондовете за рисково финансиране привлякоха безпрецедентна сума по време на пандемията. Andreessen Horowitz събра 4,5 млрд. долара, насочвайки се към криптосектора, новият криптофонд на бившия партньор на Andreessen Кейти Хон събра 1,5 млрд. долара, а Tiger Global Management привлече 12,7 млрд. долара в един от най-големите си фондове в историята.

Сега обаче фондовете се оказват под все по-голям натиск да върнат капитал към поддръжниците си – институционални инвеститори, фондации и пенсионни фондове, известни като „партньори с ограничена отговорност“.

Те обикновено получават възвръщаемост, когато фонд за рискови инвестиции успешно „излезе“ от стартъп в момент, когато той бива продаден или впише публично акциите си. Малкият брой излизания обаче означава, че американските рискови фондове са върнали само 21 млрд. долара на поддръжниците си миналата година – една седма от общо изплатените през 2021 г., посочва PitchBook.

Фондовете за рисково финансиране търсят креативни начини да върнат капитал, например стартиране на нови инвестиционни инструменти, познати като продължаващи фондове, които отключват пари в съществуващи активи без традиционно излизане.

Ръководител на инвестициите в голям дарителски фонд казва, че би искал фондовете за рискови инвестиции, които е подкрепил и които включват някои от най-големите имена в Силициевата долина, да върнат част от парите, предоставени им от партньори с ограничена отговорност, вместо да не ги ползват още дълго време.

„При първия срив на технологичния балон [през 2000 г.] имаше няколко фонда, които намалиха средствата си значително“, казва той. „Надявам се да видим това, компаниите за рисково финансиране да намалят размера на средствата си, да опростят ангажиментите към инвеститорите си и да коригират размера си. Това би било наистина добър резултат“.

Докато фондовете за рисково финансиране се противопоставят на харченето на резервите си, младите компании без очевиден път към рентабилност или привлекателна перспектива за излизане от инвестицията ще трябва вместо това да се изправят пред сериозни понижения на оценките си и потенциален фалит.

Броят на фалитите на стартъпи се е удвоил през последната година, посочва PitchBook. Компании, които преди са били оценявани на над 1 млрд. долара, включително Hopin и Convoy, са сред жертвите.

„В някои отношения сухият барут е мираж. Това е теоретично число“, казва Найджъл Доун, глобален ръководител на частния капитал в инвестиционната банка Evercore. „Компаниите в портфейлите на рисковите фондове усещат липсата на пари повече от всякога: идеята, че можете просто да растете и да растете, без да се очаква печалба, и от кранчето за пари винаги тече, изчезна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още