IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковият капитал сложи край на епохата на "мегафондовете"

Рисковите инвеститори се насочват към най-лошата година за набиране на средства от 2015 г. насам

16:28 | 03.04.24 г.
Снимка: Dylan Hollingsworth/Bloomberg
Снимка: Dylan Hollingsworth/Bloomberg

Компаниите за рисков капитал изпитват трудности да наберат пари, което сигнализира за край на епохата на „мегафондовете“ и забавяне на сключването на сделки за стартиращи компании през следващите години.

В световен мащаб фирмите за рисков капитал са набрали 30,4 млрд. долара от университетски дарения, чрез фондации и други институционални инвеститори през първите три месеца на годината. Това представлява значително забавяне спрямо 2023 г., която сама по себе си е била най-лошата година за набиране на средства от 2016 г. насам, според доставчика на данни PitchBook, цитиран от FT.

Инвеститорите в рискови фондове ограничават разходите през последните две години и възприемат по-предпазлив подход, тъй като лихвените проценти се повишиха, а продажбите и листванията на стартъпи се забавиха. Възвръщаемостта от мениджърите на рискови фондове също намаля.

„Защо има такова продължително забавяне? В основата на проблема стои изходът от инвестициите“, коментира Кайди Гао, анализатор рисков капитал в PitchBook. Възобновяване на първичните публични предлагания или продажбите на стартъпи би позволило на дългосрочните компании да възстановят инвестирания си капитал и да го реинвестират.

„Освен ако не видим значително подобрение при излизанията, очакваме трудностите с набирането на средства да продължат и това ще окаже натиск върху сключването на сделки“, добавя Гао.

Дейността по набиране на средства рязко се забави още през 2021 г., когато компаниите за рискови инвестиции набраха 555 млрд. долара. През миналата година сумата е на една трета от тази и дейността продължава да се забавя. Това насочва рисковите инвеститори към най-лошата година за набиране на средства от 2015 г. насам.

В САЩ през първите три месеца на тази година бе набран капитал само за 9,3 млрд. долара, което е приблизително една десета от общия набран капитал през 2023 г.

Бавният темп на набиране на средства е зловещ знак за стартиращите компании, които разчитат на средства от рисковите инвеститори за растеж в най-ранните етапи на фирмите. В сравнение с 2021 г., когато рисковите инвеститори похарчиха рекордните 747,5 млрд. долара, според PitchBook, ситуацията на този пазар отбелязва рязък обрат.

Разточителството до 2021 г. беше възможно най-вече заради „мегафондовете“ – инструменти с капитал от 5-10 млрд. долара, които създадоха период на безпрецедентно изобилие за стартиращите фирми.

Тази епоха вече е приключила, според PitchBook: данните за набирането на средства за първото тримесечие „показват, че може да няма апетит за такива инструменти на днешния пазар". Дори и най-харчещите в предишни години, сред които са Tiger Global, Coatue, SoftBank и Insight Partners, намаляват размера на фондовете си и забавят темпа на инвестициите.

Tiger затвори своя 16-ти фонд миналата седмица, след като получи инвеститорски ангажименти за 2,2 млрд. долара. Последният фонд на фирмата беше на стойност 12,7 млрд. долара, набрани през 2021 г.

Insight, която набра 20 млрд. долара през 2022 г., също намали амбициите за последния си фонд. Главният инвестиционен директор на компанията  коментира: „Ще бъда много изненадан, ако за пет години индустрията не се свие наполовина. Възвръщаемостта липсва... Обикновено дълбочината на спада е пропорционална на големината на балона, което би означавало, че ни очакват брутални времена“.

Венки Ганесан, партньор в компанията от Силициевата долина Menlo Ventures, казва, че бумът на изкуствения интелект ще предостави възможност за поколенията и ще помогне за „преодоляване на греховете от 2020 до 2022 г.“. „Всяка рискова фирма преследва AI еднорога. Някои ще го получат и ще процъфтяват, а тези, които не го открият, ще бъдат изпратени на бунището на историята“, допълва той.

Рисковите капиталисти, които набраха сериозни суми преди обрата на пазара, все още разполагат с милиарди долари „суха пара“, но не са склонни да инвестират в стартиращи фирми, чиито оценки са разклатени от по-високите лихви. Те все повече се фокусират върху подпомагането на компании, които вече са в техните портфейли, и върху излизането от инвестициите, което ще им позволи да върнат капитала на партньорите им.

Няколко успешни публични листвания на подкрепени от рискови фирми компании, включително сайтът за социални медии Reddit и компанията за чипове Astera Labs, събудиха надежди за по-широко разпространено съживяване на IPO пазара в САЩ. Rubrik, стартираща компания за сигурност на данните, също наскоро подаде заявление за IPO.

Гао предупреждава обаче, че ще са необходими повече от шепа успешни публични дебюти, за да се даде тласък на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 03.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още