IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Reddit не предвещава бум на IPO пазара?

Пазарите имат да извървят дълъг път към възстановяването от балона от евтини пари, който достигна своя връх през 2021 г.

08:01 | 26.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Два нокаутиращи дебюта на технологични компании на фондовия пазар повишават доверието сред другите, които чакат своя шанс да станат публични, и сред инвеститорите във фондове за рисков капитал, чиято възвръщаемост е слаба през последните няколко години.

Първичните публични предлагания (IPO) на Reddit Inc. и Astera Labs Inc. обаче не предвещават виелица от първични публични предлагания през 2024 г., пише Bloomberg.

Отвъд все още несигурната икономическа обстановка и преди президентските избори в САЩ технологичните банкери и мениджърите на рискови фондове от Западния бряг също признават, че пазарите имат да извървят дълъг път към възстановяването от балона от евтини пари, който достигна своя връх през 2021 г. Инвеститорите на фондовите пазари ще останат трезви и ще оценяват нови компании консервативно.

Reddit и Astera Labs се представиха много по-добре от очакваното, що се отнася до цените на акциите и ранната търговия. Инвеститорите обаче не се интересуват от растеж без рентабилност - или поне от обещанието за печалби много скоро, според банкери.

Reddit постигна необичаен успех: това е сравнително зрял, но губещ бизнес, който все още не е доказал, че неговата непокорна потребителска база ще привлича устойчиво рекламодатели. Компанията привлече купувачите на акции най-вече с ниската цена. IPO-то оцени Reddit на 5,4 млрд. долара - значително по-малко от границата от 10 млрд. долара в последния частен кръг за набиране на средства през 2021 г.

Astera Labs също е на загуба, но е в голямата златна треска за изкуствения интелект. Заедно със софтуера за сигурност, AI е един от секторите, които почти гарантирано карат лигите на инвеститорите да потекат. Въпреки това банкерите на Astera Labs бяха консервативни по отношение на оценката, както се вижда от факта, че цената на акциите на компанията беше над предложения диапазон и след това скочи с повече от 70% в първия ден на търговията.

Апетитът, свързан с изкуствения интелект, все още е силен. Пазарната стойност на Astera от 10,5 млрд. долара означава, че нейните акции се търгуват 92 пъти повече от миналогодишните продажби в размер на 115 млн. долара.

Производителят на чипове Arm Holdings Plc, чиито акции поскъпнаха наскоро след много нестабилни няколко месеца след пазарния дебют през миналата година, се търгува 52 пъти повече от продажбите, докато любимецът на пазара Nvidia Corp. се оценява 39 пъти над продажбите за 2023 г.

Перспективите пред Reddit са много различни, въпреки че компанията експлоатира AI темата, тъй като започва да продава достъп до своите чатове като данни за обучение. Компанията сключи сделка с Alphabet Inc. през февруари.

Стартъпите и техните поддръжници все още не са отразили вълната от свръхинвестиции в периода 2020-2022 г. Повече от 500 компании станаха „еднорози“ – с оценка над 1 млрд. долара, само в САЩ, според данни на изследователската фирма Pitchbook. Колективно еднорозите на Америка бяха оценени на почти 2,5 трлн. долара при последното набиране на частни средства.

Голяма и неопределена част от тази стойност обаче се изпари и се оказа, че не е чак толкова осезаема, както и митичните същества с един рог. Това остава факт дори и компаниите и техните поддръжници все още да не са го признали.

Банкерите и инвеститорите се различават в предположенията си за остатъчната стойност на тези стартиращи фирми. Някои смятат, че тези пикови оценки от посочения период няма да се възстановят никога. Делът от тях, които биха достигнали до IPO, е дори по-малък, може би 15% до 20% най-много.

Компаниите и поддръжниците им обаче все пак не са слепи и през последните година-две се опитват да се приспособят към новата реалност, като забавят скоростта, с която изгарят пари. За фирми с жизнеспособен продукт и съществуващи клиенти това обикновено означава жертване на растеж и намаляване на разходите.

Има много начини за коригиране на стратегията и потенциално генериране на някаква стойност. Малко компании обаче биха се справили бързо с това.

Това е проблем за много мениджъри на фондове за рисков капитал и растеж, тъй като те отчаяно се нуждаят да върнат повече пари на своите инвеститори. Изплащанията на рисковия капитал са дори по-лоши от тези от частния капитал от 2021 г. насам. Паричните средства, разпределени на последователна 12-месечна база, достигнаха най-ниското си ниво от шест години за рисковите фондове в края на септември 2023 г., според най-новите данни от MSCI.

Все пак противопоставянето на натиска за реализиране на възвръщаемост е задължението, което мениджърите имат към дългосрочните компании и основателите на компании, за да увеличат максимално стойността. Това може да означава задържане за допълнителна година или повече, за да се превърне бизнеса в нещо, което си струва да се купи.

За много компании това ще трае и по-дълго време. Том Ловеро, генерален партньор в базираната в Менло Парк IVP, прогнозира в началото на миналата година, че предстои масово изчезване на новосъздадени компании. Процесът обаче ще е бавен, няма да прилича на удар от метеор.

Инвеститорите засипаха технологичните компании с толкова много пари през лудите години, особено през 2021 г., че те все още ги харчат и до днес. Много от тя са компании зомбита и след като последната им финансова инжекция се изчерпи, те ще трябва да вземат трудни решения.

Тъй като няма вероятност икономиката скоро да се върне към ерата на лесните пари, дори най-добрите компании от годините на балона няма да са готови за публичните пазари още известно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 26.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още