IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IPO-то на Reddit напълни портфейлите на старите и новите акционери

Листването проправя път за следващите първични публични предлагания в САЩ

10:17 | 22.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Скокът на цената на акциите на Reddit на първия им ден на борсата напълни портфейлите на потребителите на социалната мрежа, които получиха необичайната възможност да купуват книжа на цената от първичното публично предлагане. Сред печелившите се оказаха и дългогодишните инвеститори, които се възползваха от възстановяването на оценката на компанията, пише Bloomberg.

След рекламирането на плана си да спечели от растежа на изкуствения интелект, Reddit записа цели 48% ръст на стойността на книжата си в рамките на своето листване, след като го оцени в горната част на пазарния диапазон, за да набере 748 млн. долара в рамките на четвъртото по големина IPO в САЩ тази година.

При цена на затваряне от 50,44 долара Reddit има пазарна стойност от 8 млрд. долара. Като се включват опциите върху акции и ограничените акции, оценката на компанията се доближава до 9,5 млрд. долара, въз основа на документи към Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ. Това е с около 3 млрд. долара повече от оценката ѝ при продажбата на акции във вторник и малко по-малко от сумата от 10 млрд. долара, която беше достигната при кръг на финансиране през 2021 г.

Силното представяне на Reddit, комбинирано с това на фокусираната върху изкуствения интелект компания за полупроводникова свързаност Astera Labs, чиито акции записаха 78% ръст на цената при IPO-то ѝ във вторник, подсказват за обещаващо пазарно бъдеще за други кандидати за листване, например подкрепения от Microsoft стартъп за сигурност на данните Rubrik и компанията за здравни плащания Waystar Technologies.

„Това, което виждаме днес, е, че Reddit се възползва от предимствата на това да бъде първа след една продължителна суша при IPO-тата“, коментира Саар Гур, генерален директор в компанията за рисков капитал CRV, която не е инвеститор в Reddit.

Възвръщаемостта, която ще получат акционерите на Reddit, ще бъде във фокуса на онези, които решават дали да се насочат към собствено първично публично предлагане.

Дяловете на директорите

Близо една трета от продадените 22 млн. акции в рамките на IPO-то, бяха собственост на директори на Reddit и нейни служители, които получиха общо 228 млн. долара при цена от 34 долара за брой. Главният изпълнителен директор Стив Хъфман трябваше да продаде 500 хил. акции при листването, докато главният оперативен директор Дженифър Уон планираше да се раздели с 514 хил., сочат документи към регулатора. Предвид ръста в четвъртък, оставащите лични дялове на Хъфман и Уон се увеличиха съответно до 210 млн. и 81 млн. долара.

Най-лоялните потребители на Reddit успяха да купят 8% от акциите при цената от IPO-то – възможност, която обикновено е запазена за институционалните инвеститори. Така общата им възвръщаемост достигна около 29 млн. долара до края на деня.

Най-големият печеливш е фамилията Нюхаус, чиято Advance Magazine Publishers ще продължи да държи около една четвърт от Reddit. Първоначалната инвестиция от 10 млн. долара на фамилията в младата социална мрежа през 2006 г. сега е на стойност 2,1 млрд. долара.

Tencent, Атман

При цена от 34 долара, инвеститори като Tencent Holdings, Fidelity и Сам Алтман от OpenAI, както и Advance Magazine Publishers, са сред онези, които ще загубят около 286 млн. долара от своите дялове, които са придобити за 42,47 долара и 61,79 долара за акция. Ръстът в четвъртък сви комбинираната загуба от тези два рудна до 42 млн. долара – сума, която вероятно ще бъде компенсирана от възвръщаемостта от по-ранни инвестиции в Reddit на изгодни цени.

Други големи инвеститори в Reddit са Vy Capital и Quiet Capital и Tacit Capital, показват документите.

Опитите на Reddit да се листне в продължение на повече от две години отразяват възходите и паденията на пазара, като се започне от конфиденциално подадените документи през 2021 г., когато IPO-тата на борсите в САЩ поставиха рекорд за всички времена от 339 млрд. долара, според данни, събрани от Bloomberg. Оттогава лисванията в САЩ се сринаха, достигайки едва 26 млрд. долара миналата година, допълват данните. Предлагането на Reddit повишава общата събрана сума от IPO на американските борси тази година до около 8,8 млрд. долара. Това е увеличение с около 152% към този момент на 2023 г.

Едно от предимствата на бавния път на Reddit към публичния пазар е, че ентусиазмът за революцията на AI продължава да расте. Именно той стои и в основата на предложената от Reddit стойност за инвеститорите, докато компаниите следят рекордните ралита на акции като Nvidia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още