IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният старт на годината носи надежда за IPO пазара в Европа

Пазарът получи нов тласък миналата седмица, след като две компании, притежавани от дружества за частни капиталови инвестиции, представиха IPO планове

10:42 | 11.03.24 г.
Снимка: Axel Heimken/picture alliance via Getty Images
Снимка: Axel Heimken/picture alliance via Getty Images

Пазарът на първични публични предлагания (IPO) в Европа бележи най-силния си старт на годината от пандемията насам, след като нови върхове на цените на акциите и перспективите за намаляване на лихвите предизвикват надежди за устойчиво възстановяване на листванията, пише Financial Times.

Компаниите са привлекли 3,2 млрд. долара от IPO-та в Европа от началото на януари насам. Сумата е над двойно по-висока спрямо същия период на миналата година. Това насочва пазара към най-доброто първо тримесечие от 2021 г., показват данни на London Stock Exchange Group.

Пазарът получи нов тласък миналата седмица, след като две компании, притежавани от дружества за частни капиталови инвестиции, представиха IPO планове.

Германският търговец на дребно Douglas, собственост на CVC, иска да привлече 1,1 млрд. долара от пазара във Франкфурт, търсейки оценка от 6 млрд. евро. Дерматологичната група Galderma, контролирана от шведската група за изкупувания EQT, пък разкри, че се цели в 2,3 млрд. долара в IPO на швейцарската борса.

„В момента сме в ранен етап на възстановяване на IPO цикъла“, коментира Сунел Харгунани, съръководител на фондовите пазари за Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) в Citigroup. “Доверието ще се изгради на база сделка по сделка“.

Управленските екипи и банкери влагат доверието си в няколко големи европейски фондови индекса, включително германския DAX и френския CAC 40, които удариха рекорди тази година. Общоевропейският широк борсов индекс Stoxx Europe 600 е нагоре с 5% тази година и е нараснал с почти една пета от началото на 2023 г.

С изключение на 2021 г., когато пазарът на листвания от двете страни на Атлантика бе стимулиран от ефекта на пониженията на лихвите, европейските IPO-та са привлекли повече средства през това тримесечие спрямо всяка точка на сравнение от 2015 г. насам, показват данни на LSEG.

Банкерите обаче предупреждават, че IPO-тата ще трябва да бъдат добре приети, ако пазарът ще трупа допълнителна инерция.

„Успехът на пазара впоследствие и на ценообразуването ще допринесе за разширяване на бъдещите листвания, но настроенията все още са донякъде предпазливи“, каза Стефан Груфат, съръководител на капиталовите пазари за EMEA за Deutsche Bank.

Акциите в две от най-големите европейски първични публични предлагания тази година – на германския подизпълнител в сектора на отбраната Renk и на международното летище в Атина – поскъпват след листването на компаниите миналия месец.

Има няколко големи компании, които се готвят да започнат първични публични предлагания, ако по-широкият европейски фондов пазар продължи да върви нагоре – резултат, който според анализаторите е по-вероятен, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) започне да намалява лихвените проценти. Миналата седмица ЕЦБ сигнализира, че юни е най-ранният момент, когато може да намали лихвите, след като понижи прогнозите си за инфлацията за тази и следващата година.

Италианската марка за луксозни спортни обувки Golden Goose, собственост на британската фирма за изкупуване Permira, и Puig, испанската група за красота и мода зад марки, включително Charlotte Tilbury, сигнализираха за планове за листване на акциите си.

Според запознати източници групата за частни капиталови инвестиции CVC също възобновява плановете си за IPO, след като ги отложи миналата година. CVC е отказала коментар.

Германската стартираща транспортна компания Flix, която притежава марката Greyhound в САЩ, обмисля IPO през юни в Германия на оценка от около 4 млрд. евро, твърдят запознати източници. Това би било първото IPO, подкрепено от дружество за рискови инвестиции, в Европа тази година. Flix е отказала коментар.

„Волатилността е ниска, пазарите са доста динамични, инфлацията се чувства като по-контролирана и хората вече са фиксирани върху понижения на лихвите за юни и има доста голямо изоставане“, казва Лайл Шварц, ръководител за капиталовите пазари в региона EMEA за Evercore. „Екраните са зелени и е разумно да се възползвате от тези добре представени сделки, преди нещата да станат малко по-волатилни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още