IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Santander обещава да увеличи рентабилността след по-добра от очакваното печалба

Като цяло нетната печалба на банката достига 2,28 млрд. евро при прогнозирани от анализаторите 2,2 млрд. евро

12:29 | 02.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Испанският банков гигант Banco Santander обеща да увеличи рентабилността и изплащаните суми към акционерите си на фона на растящите лихви на ключови за кредитора пазари в Америка и Европа, които се очаква да стимулират приходите от кредитиране.

Банката също така сигнализира, че е завършила процеса по подсилване на капиталовите си буфери, възстановявайки се от загубите отпреди две години. В дългосрочен план от Santander се надяват да увеличат изплащанията на акционери отвъд сегашните 40% от основната печалба, съобщава Bloomberg.

Резултатите слагат край на една година на възстановяване за най-голямата испанска банка, която трябваше да се справи с огромни разходи в началото на пандемията. Въпреки че ориентираният към продажбите на дребно кредитор не можа да се възползва толкова от манията по търговията с акции и посредничеството при сделки, възстановяването на икономиката и увеличаването на лихвите на пазари като САЩ и Великобритания ще му донесат дивиденти.

В Santander очакват по-високите лихви. „Вярваме, че това ще стане на всички наши пазари рано или късно“, посочва председателят Ана Ботин в интервю за Bloomberg след публикуването на данните за тримесечието.

Акциите на банката се движат между ръстовете и спадовете на борсата в Мадрид в сряда. Минути преди 12 ч. българско време те поевтиняват с 0,7%, след като по-рано през деня поскъпнаха с до 0,8%. През последната година книжата прибавят 24% към стойността си, но изостават от ръста с 48% на индекса на европейските банки.

Като цяло нетната печалба на банката за четвъртото тримесечие достига 2,28 млрд. евро при прогнозирани от анализаторите 2,2 млрд. евро.

Нетният лихвен доход е в размер на 8,72 млрд. евро при прогнозирани 8,5 млрд. долара.

На отделните пазари ситуацията изглежда по следния начин: в САЩ основната печалба за четвъртото тримесечие нараства до 538 млн. евро от 260 млн. евро година по-рано; във Великобритания печалбата расте до 425 млн. евро; в Испания расте до 227 млн. евро, а в Бразилия спада до 563 млн. евро.

За печалбата като цяло помага и отписването на 750 млн. евро за провизии, заделени през 2020 г. за покриване на пандемичните загуби.

Сега от Santander посочват, че ще се фокусират върху поддържането на ключов показател за финансова сила – т. нар. съотношение CET1 – на ниво от около 12%. Кредиторът от години оперираше при по-ниско капиталово равнище с довода, че като ориентиран към търговията на дребно не е изложен на същия риск като инвестиционните банки.

Кредиторът също така зададе и нови средносрочни цели за рентабилност и ефективност на разходите – 15% възвръщаемост на материалните активи и съотношение разходи-приходи от около 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още