IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сега или никога - европейските банки се готвят за завръщане на глобалната сцена

Кредиторите от Стария континент са в по-слаба позиция от американските им конкуренти в среда на ниски лихви

09:00 | 29.01.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Подновената огнева мощ и по-високите лихви ще дадат на европейските банки идеална възможност тази година да сложат край на слабото си представяне в последно време и да си върнат пазарен дял от конкурентите в САЩ, считат експерти от индустрията, цитирани от Ройтерс.

Европейските кредитори изгубиха терен за сметка на конкурентите си от Wall Street по време на пандемията, защото волатилните пазари подкрепиха възможностите за постигане на печалба на огромните подразделения за търговия с ценни книжа на американските банки. Европейските им конкуренти печелят пропорционално повече от кредитиране и се възползват в среда на по-високи лихви.

В момент, когато най-големите кредитори в Европа се готвят да обявят резултатите си за 2021 г., започвайки с Deutsche Bank в четвъртък, европейските банки се възползват от открилата се възможност сега, коментират анализатори и инвеститори.

„Европейските банки имат все по-неотложна нужда да покажат за какво наистина се борят и как ще се разграничат, за да създадат предимство в дългосрочен план“, коментира Ериола Шеху Беец, управляващ директор и партньор в Boston Consulting Group.

В инвестиционното банкиране американските банки побеждават европейските конкуренти на техен терен по почти всички показатели през последните години и пропастта се разширява.

JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup и Bank of America са поели 31% от таксите за сливане в Европа, Близкия изток и Африка през 2021 г., сочат данни на Refinitiv. Това е ръст с 26% спрямо 2019 г., а шестте им най-големи европейски конкурента са поели едва 12%.

„Това, което американските банки правят наистина добре, и мащабът помага малко за това, е, че те последователно инвестираха в технологии в бизнеса си на капиталовите пазари. Това ги прави много по-устойчиви“, смята Шеху Беец.

Това намира отражение и при оценките.

Нито една от десетте най-големи европейски банки от гледна точка на активите няма съотношение между цена и балансова стойност над едно, докато само Citgroup сред американските им еквиваленти има съотношение под едно, сочат данни на Refinitiv. Това показва пропаст в начина, по който инвеститорите оценяват кредиторите от двата континента.

Потенциал за отскок

Европейските банки, които кредитират усилено купувачи на жилища, като нидерландската ING, се надяват, че рекордно ниските лихви, които трябваше да изведат региона от финансовата криза преди повече от десет години, може най-сетне да останат в миналото.

В края на миналата година главният изпълнителен директор на ING Стивън ван Рийсвийк заяви, че постепенен ръст на лихвите ще направи бизнеса на банката по-доходоносен в средносрочен план.

Във Великобритания определената от централната банка лихва започва да расте след години, в които беше близо до нула, помагайки на банки като Lloyds Banking Group и NatWest да печелят повече от кредитиране. Очаква се Европейската централна банка да последва примера през 2023 г., ако не и по-рано.

Освен това европейските банки до голяма степен избегнаха натрупването на планини от лоши заеми в момент, когато корпоративни кредитополучатели трябва да се справят с пандемията от COVID-19.

Благодарение на комбинацията от по-малко от очакваните лоши заеми по време на пандемията и до неотдавна наложените от централните банки ограничения за изплащане на дивиденти за акционери и на бонуси за банкерите кредиторите натрупаха стабилни капиталови буфери.

Инвеститорите се надяват, че по-високите нива на капитала ще доведат до по-големи дивиденти и обратно изкупуване на акции. Но банките може също така да се възползват от обновената си огнева мощ, за да инвестират в дългосрочен план в области като дигитални услуги и управление на богатството.

Едно от ограниченията пред тези амбиции вероятно ще са растящите искания за заплати – тенденция, която се наблюдава в американските банки през последните седмици.

Във вторник швейцарската банка Credit Suisse зададе мрачен тон на сезона на отчетите за европейските банки, като предупреди за загуба през четвъртото тримесечие, но анализатори заявиха, че проблемите на банката, която беше въвлечена в скандал, няма да се отразят на останалия сектор.

Конкурентът UBS трябва да обяви по-положителни резултати в понеделник, продължавайки печелившата си серия, при която банката обяви най-високата си тримесечна печалба от 2015 г. насам през октомври.

В четвъртък германската банка Deutsche Bank почти утрои печалбата си за четвъртото тримесечие въпреки очакванията за загуба, благодарение на нарасналите приходи на подразделението ѝ за инвестиционно банкиране. Това е най-дългата положителна серия за банката от 2012 г. насам.

Сред другите големи европейски банки, които трябва да обявят резултатите си, са италианската UniCredit в петък, испанската Santander следващата сряда и френската BNP Paribas на 8 февруари.

Големите британски банки също се очаква да обявят сравнително силни резултати. Първа ще бъде Standard Chartered на 17 февруари, която ще бъде последвана от NatWest на следващия ден, HSBC на 22 февруари, Barclays на 23 февруари и Lloyds на 24 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Няма как да спрат кредитите ,кредитирането го превърнаха в начин на живот Колкото и да пагубно това ,вече няма как да се спре ,просто ще продължи до пълната катастрофа Тогава ще може да се мисли за друго решение ,сега не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Банките вдигаха такси до небето,от това им дойде и основната печалба последните години,заради ниските лихви.Модела обаче няма как да работи,защото таксите и те си имат някакъв предел.Момента за вдигане на лихвите дойде,и от тук нататък всеки който се е потдал да взима кредити с идеята че инфлацията ще му ги изяде,ще надхитри банката,не си е направил сметката,подлъгал се да купи жилище за инвестиция с кредит,за повече години,потдал се е на еуфорията от стадото...ще му се стъжни..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още