IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казакс: Продължителна, широка рецесия може да забави увеличаването на лихвите

ЕЦБ няма да се въздържи да увеличи лихвите над т. нар. неутрално равнище, коментира още управителят на Латвийската централна банка

14:35 | 06.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да забави увеличаването на лихвените проценти, ако дълбока рецесия в еврозоната озапти инфлацията. Това заяви членът на Управителния съвет на регулатора Мартинш Казакс, цитиран от Bloomberg.

Ако ценовият натиск продължи да се засилва обаче, представителите на банката може да продължат да поддържат бързия темп на увеличаване на лихвите, каза Казакс в статия, публикувана за конференцията Eurofi.

„Упоритостта на основната инфлация и нейният ефект върху инфлационните очаквания, наред с динамиката при заплатите ще е ключово за определяне на това дали устойчивият темп на лихвени повишения трябва да се поддържа“, посочва Казакс. „Рискът от широка и продължителна рецесия с редуктивен ефект върху инфлацията ще посочи към по-бавен темп на лихвени повишения или пауза“, се казва още.

Латвийският гуверньор също така заяви, че ЕЦБ няма да се въздържи да увеличи лихвите над т. нар. неутрално равнище, при което паричната политика не е нито експанзионистична, нито рестриктивна.

От своя страна, членът на УС на ЕЦБ Марио Сентено коментира, че „отчетливо затягане или дори твърде бързо нормализиране може неоправдано да дестабилизира трансмисионния механизъм и реалната икономика, което да затрудни постигането на целта за инфлация в краткосрочен план“.

„В лицето на сътресения при доставките паричната политика трябва да е търпелива“, каза той в коментар за Eurofi.

Янис Стурнарас, управител на Гръцката централна банка и също член на УС на ЕЦ смята, че инфлацията е близо до върха си и ще започне равномерно забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още