IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията няма да е единственото, което ще принуди ЕЦБ да действа агресивно

Заседанието на европейския банков регулатор в четвъртък и срещата на ОПЕК в понеделник ще са сред водещите за пазарите събития тази седмица

10:25 | 05.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да бъде принудена да покаже пълния потенциал на ястребовите* си криле, но инфлационният натиск няма да е единственото, което ще доведе до по-агресивен ход в края на тази седмица, когато централните банкери ще проведат заседание.

През юли регулаторът одобри първото си лихвено повишение от над 11 години насам, като изненада с ход от 50 базисни пункта (б.п.), след като през юни бе сигнализирал за лихвен ръст от 25 б.п.

Голямата стъпка напред и нагоре обаче не успя да изтрие понесените щети до момента и по-конкретно - упреците за забавила се реакция.

Над две трети от икономистите, анкетирани от Bloomberg, смятат, че банката е реагирала твърде бавно в борбата си с инфлацията, за която най-скорошните данни на европейската статистическа служба Евростат показаха нов рекорден връх от 9,1% през август.

Производствените цени също не са забавили своя растеж през юли, нараствайки с почти 38% на годишна база.

Поредното ускоряване на инфлацията, комбинирано с опасенията от забавена реакция, може да мотивират ЕЦБ да предприеме още един по-голям лихвен ръст на заседанието си в петък (8 септември) тази седмица.

Икономистите очакват по-висока крайна точка за лихвите в цикъла на парично затягане на ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P. Икономистите очакват по-висока крайна точка за лихвите в цикъла на парично затягане на ЕЦБ. Източник: Bloomberg L.P.

"ЕЦБ ще продължи да покачва лихвите с ускорен темп и ще изпрати ястребово послание", каза Нерису Мачиулис, икономист в Swedbank, цитиран от Bloomberg. "Банката има нужда да възстанови своята репутация и да бъде способна да обяви победа над инфлацията, след като започне да намалява", допълни икономистът.

"ЕЦБ ще продължи упорито да се бори срещу инфлацията въпреки доказателствата, че растежът се забавя", прогнозира Клаус Вистесен, икономист в Pantheon Macroeconomics. "Дори очакваме ЕЦБ открито да признае, че икономиката навлиза в рецесия, но въпреки това ще продължи да покачва лихвите", каза още Вистесен.

"Няколко видни представители на Управителния съвет апелират за по-голям лихвен ръст през септември, инфлацията отново надминава очакванията и паричната политика в световен мащаб стана още по-ястребова", написаха в своя бележка Дейвид Пауъл, Джейми Ръш и Маева Къзин от Bloomberg Economics.

В последните си изказвания представителите на финансовата институция загатнаха, че ходът от 75 б.п. може да бъде обсъден на 8 септември.

Други обаче апелираха за по-внимателен подход, включително и главният икономист на ведомството Филип Лейн. Той предупреди, че щетите от последователен подход ще са по-малки, отколкото от по-нисък брой, но по-големи като размер лихвени ръстове.

Подобно мнение изрази и членът на ЕЦБ Марио Сентено миналата седмица, когато каза, че централните банкери трябва да избягват вземането на прибързани проциклични мерки в отговор на високата инфлация, която се очаква да спадне с времето, пише Ройтерс.

"Трябва да се притесняваме и да действаме относно данните за инфлацията, които видяхме. Но също така трябва да помним, че трябва да мислим дългосрочно в тези процеси и че трябва да се водим от търпението", каза Сентено.

 

 

 

Пазарите обаче няма да следят единствено ходовете на ЕЦБ - в следващите дни предстои Австралийската централна банка и Канадската централна банка да определят пътя на паричната си политика.

В сряда ще стане ясно и с колко се е разраснала европейската икономика през второто тримесечие на годината, а малко преди това Германия ще публикува предварителните данни за представянето на икономиката си през третото тримесечие на годината.

Ето какво още ще следим в следващитe дни:

Фондовите борси в САЩ и Канада ще са затворени в понеделник, когато двете страни отбелязват Деня на труда.

Основният фокус ще попадне върху бизнес активността, данни за която се очакват в Австралия, Япония, Хонконг, Китай, Русия, Европа. Швейцария ще публикува данни за ръста на икономиката си през второто тримесечие, а по обяд ще стане ясно и свили ли са се продажбите на дребно на Стария континент през юли.

На месечния преглед на планираните обеми на производство на суров петрол се очаква на 5 септември страните от ОПЕК+ да решат да оставят квотите за производство през октомври непроменени спрямо предходния месец. За септември страните от ОПЕК+ вече забавиха увеличаването на производството до +0,1 млн. барела, а сега ще последва и следващата стъпка. Причината е, че търсенето на петрол в световен мащаб показва първите признаци на икономическо забавяне, което се очаква да продължи и през следващите тримесечия. Добивът на петрол от ОПЕК Добивът на петрол от ОПЕК

В навечерието на срещата изказвания на представители на Саудитска Арабия предизвикаха вълнение, като кралството дори намекна за възможно намаляване на производството. Ако търсенето на петрол се развие по-слабо от очакваното досега, това със сигурност ще бъде реалистична възможност в обозримо бъдеще.

Вторият ден от седмицата ще започне с данни за разходите на домакинствата в Япония, които се следят зорко от Японската централна банка (ЯЦБ) като измерител на инфлацията в страната.

Централната банка на Австралия ще вземе решение за размера на лихвения процент.

Германия ще публикува данни за фабричните поръчки, докато във Великобритания ще стане ясно каква е била бизнес активността в строителството през август.

Възходите и паденията на индустрията в производствения сектор в Германия през последните месеци вероятно са продължили през юли със спад. По-специално, вероятно е пострадало индустриалното производство. В допълнение към петмесечния спад на входящите поръчки отрицателна роля изигра и ниското ниво на водата в река Рейн. Това вероятно ще стане още по-видимо през август. Производството в строителството вероятно е в застой след четири доста значителни спада. Производството на енергия вероятно расте. 

Информация за индекса на мениджърите по поръчките (PMI) се очаква и в САЩ.

Статистиката в сряда ще покаже с колко са поскъпнали жилищата в Обединеното кралство. Малко след това Германия ще публикува предварителните данни за ръста на брутния си вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие. В Италия данните ще покажат свили ли са се продажбите на дребно през седмия месец, а малко след това - нараснала ли е заетостта в Европа в трите месеца до края на юни. 

По-важните данни от деня ще са за ръста на БВП на Европа през второто тримесечие.

САЩ и Канада ще публикуват данни за търговския си баланс, а Канадската централна банка ще вземе решение за размера на лихвения си процент.

Федералният резерв на САЩ ще публикува т. нар. си "Бежова книга", представяща икономическата среда в страната.

В четвъртък, който обичайно е и най-натовареният откъм макроикономически данни ден, Австралия ще публикува статистиката за търговския си баланс през юли, заедно с Франция. В Швейцария ще стане ясно как се е променила безработицата.

ЕЦБ ще вземе решение за пътя на паричната си политика.

Същия ден ще бъдат публикувани традиционните данни за молбите за помощи при безработица в САЩ.

В петък борсите в Южна Корея ще са затворени заради отбелязването на корейския Ден на благодарността. В Китай ще стане ясно с колко се е ускорила потребителската инфлация през август.

Испания и Франция ще публикуват данни за промишленото си производство. В Канада ще стане ясно как се е променил пазарът на труда в средата на лятото.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
"отговор на високата инфлация, която се очаква да спадне с времето ..." - колко време ? - пет години, десет ... некадърни страхливци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още