IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако изоставят популизма, централните банки ще успеят да преборят инфлацията

Шансовете да имаме ниска инфлация, от 2-3%, през следващите няколко години са много малки, твърди Красимир Йорданов

08:37 | 01.09.22 г.

По всяка вероятност Фед, както и другите централни банки, ще успеят да убият инфлацията, като вдигат реалните лихви над нулата, но само и единствено ако нямаме политики, които да са популистки. В противен случай инфлацията ще продължи да тлее. Това мнение застъпи Красимир Йорданов, основател и анализатор на KY Research, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Основните изводи от изказването на председателя на Фед Джером Пауъл в Джаксън Хол, че ще продължи да затяга политиката, докато види ясни сигнали, че инфлацията е овладяна и приближава желаните от Фед нива, са, че „Федералният резерв не е доволен от факта, че пазарите се върнаха обратно, направиха корекция. Освен това кредитните спредове се стесниха и финансовите условия се върнаха на нивата, където бяха при предното изявление, когато Фед каза, че иска да види още затягане на финансовите условия", каза Йорданов.

"Поради тази причина Пауъл беше пределно ясен и кратък, за да отправи ясното послание към пазарите, че доходностите по американските ДЦК трябва да се качат още".

Дори не трябва да се гледа основната лихва, която прилага Фед, подчерта събеседникът. Защото "съвременната лихвена политика, която Фед води, пък и другите централни банкери, се основава на вербална комуникация, която веднага се отразява на доходността на двугодишните и пет- и десетгодишните ДЦК, което от своя страна затяга финансовите условия и представя истинското ниво на лихви в икономиката".

"Пазарът се срина доста след речта на Пауъл. С 3-4% паднаха основните индекси. Отново останаха изненадани. Това, което е едно от основните послания на банкерите, участващи в борда на директорите на Фед, е, че те искат да вдигат лихвите, докато тяхната реална стойност стане положителна. Тоест, нивото на лихвите трябва да се вдигне над нивото на инфлацията и да се задържи там". 

Относно оценките, че "половината от инфлацията се дължи на фискалните политики" и че "такава инфлация не само е упорита, но и изисква други инструменти и подходи за разрешаването на проблема", гостът каза, че намаляването на разходите, свързани с директни плащания към населението е наложително, както и увеличаването на разходите, свързани с дългосрочни инвестиции, като инфраструктура. 

"Но това има висока политическа цена и нито републиканците, нито демократите искат да го направят. Затова шансовете да имаме ниска инфлация, от 2-3%, през следващите няколко години са много малки". 

Краткосрочните очаквания на събеседника са, че до края на годината инфлацията ще отбележи спад на темповете на растеж поради рязкото забавяне на икономиките, както и заради временното спадане на цените на енергийните суровини, като газа. 

Проблемите в Европа са аналогични, като изключим енергийната криза - отново имаме увеличени трансферни плащания, посочи гостът. "Но тук на фона на грамадния ръст на цената на енергията, на газта, редица правителства смекчават удара върху потребителите и реалната инфлация още не се е показала. Реалните ѝ нива би трябвало да са още по-високи". 

"Като цяло икономиката на еврозоната ще се свие. За Европа изгледите не са толкова добри. Вероятно следващата зима пак ще е същото положението и след това, когато са готови и влязат в експлоатация достатъчно терминали за втечнен газ, можем да очакваме стабилизиране на ситуацията и евентуално чувствително връщане на цените на газта и електроенергията надолу, което ще понижи и инфлацията". 

Като цяло икономиката на еврозоната ще се свие. За Европа изгледите не са толкова добри.
Красимир Йорданов
основател и анализатор на KY Research

Кога инфлацията ще достигне своя връх в Европа, както и в САЩ? Ще имаме ли нов пик на цените на природния газ? Какво да очакваме при валутната двойка евро-долар? Какво ще се случи ако Китайската централна банка девалвира юана и какъв е рискът това да се случи? Как ще се отрази подобен ход на китайската икономика и на останалите в региона? Възможна ли е нова Азиатска криза и какви ще са измеренията ѝ? Как изглежда политиката на Японската централна банка, която продължава да се придържа към разхлабения си ход? Ще видим ли значителна волатилност в двойката йена-долар? Вижте в целия разговор в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още