IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Инфлацията ще се върне в приемливи граници след 2023 г.

Демографският фактор и високото ниво на дълг ще определят дефлационните процеси в дългосрочен план

22:10 | 04.11.21 г. 2
Анализатор: Инфлацията ще се върне в приемливи граници след 2023 г.

Федералният резерв наблюдава не само инфлацията, но и пазара на труда и техните модели показват, че дългосрочно инфлацията ще се върне към целта от 2-2,5% през 2023 г., което е техният таргет. След това инфлацията ще се върне в приемливи граници. Това коментира Красимир Йорданов, основател и собственик на KY Research, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Тези дефлационни процеси ще бъдат движени от два основни фактора в дългосрочен план - демографският фактор и високото ниво на дълг в системата. Това автоматично означава, че може да очакваме слаб икономически растеж", коментира анализаторът. 

През 2022 г. инфлацията би трябвало да се задържи на ниво около 5%.

До края на 2021 г. и през 2022 г. голям натиск ще оказват цените на енергоносителите и проблемите с вергиите на доставки. С ваксинацията в САЩ и отварянето на икономиката може да се очаква преливане на потребителски и бизнес разходи от пазарни стоки към услуги и отслабване на натиска на потребителската инфлация над стоките. Всичко това зависи дали няма да има допълнителни проблеми с коронавируса, уточни Йорданов.

"ЕЦБ не вижда риск инфлацията да е циклична, а е породена от еднократни фактори - енергийната криза, безработица, веригата на доставки", каза още гостът.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 0
Bones
преди 2 години
"През 2022 г. инфлацията би трябвало да се задържи на ниво около 5%."Преведено на *** език, реалната е около 20 %, а всички знаем, че над 4 % потъват всички акции и закачените за тях зомбита. В момента се намираме в галопираща инфлация и правителствени опити за стагфлация, които обаче няма да доведат до никъде. За първи път света ще изпита ефекта на глобалната хиперинфлация, която по моя преценка ще доведе до нов глобален военен конфликт, с цел да се преразпределят малкото останали реални ресурси на и без това крайно пренаселената ни планета. Щеше да е чудесно, ако България (като малко държава, която не фигурира на глобалната финансова карта) да беше запазила поне своето селско стопанство и леката промишленост за битови нужди, но уви.... всичко беше целенасочено съсипано. Като гледам пък капацитета на т.нар. младо поколение (и не само...) нещата стават направо апокалиптични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Анализатор: Инфлацията ще се върне в приемливи граници след 2023 г. > Швепсссс.с..с....с........с
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още