IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората по големина банка в Швейцария се нуждае от милиарди и нова стратегия 

Гордата някога Credit Suisse трябва да бъде преструктурирана, но това ще струва пари, а пазарната среда едва ли може да бъде по-лоша

08:44 | 07.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Jose Cendon/Bloomberg News
Снимка: Jose Cendon/Bloomberg News

Вариант 2: Преструктуриране със собствени сили

Когато в края на юли главният надзорник Леман представи основните точки на новосформираната Credit Suisse, мениджърът все още беше оптимист, че банката може да се справи с преструктурирането по същество сама. „Нашата банка несъмнено е изправена пред голяма трансформация", каза Леман. Инвестиционната банка ще бъде трансформирана в „капиталово ефективен, консултантски ориентиран банков бизнес и по-фокусиран пазарен бизнес", каза той.

Идеята зад всичко това е: За някои рискови сфери на дейност в инвестиционната банка Credit Suisse трябва да депозира много собствен капитал за хеджиране поради регулаторните изисквания. Ако банката намали обема на тези дейности или напълно ги прекрати, освободеният капитал може да се използва за преструктуриране, от една страна, и да се насочи към управление на активи с по-нисък риск, от друга.

Но според Райнген и този вариант има недостатък: в миналото той рядко е сработвал. „Примерите за преструктуриране от миналото показват, че опасенията относно капитализацията действат като насрещен вятър“. Освен това разходите за финансиране на Credit Suisse са станали много по-скъпи, казва тя. 

Премиите за т.нар. суапове за кредитно неизпълнение (CDS), които инвеститорите използват, за да се застраховат срещу неизпълнение на задълженията по облигации на Credit Suisse, наскоро достигнаха рекордно високи стойности. В резултат на това страда конкурентоспособността на инвестиционната банка. „Влошаването на възприеманата кредитоспособност има пряко въздействие върху рентабилността", подчертава Райнген.

Вариант 3: Продажба на части от компанията

Вече е ясно, че преструктурирането на CS едва ли ще успее без продажба на активи. Credit Suisse например обяви за продажба част от бизнеса си със секюритизирани продукти в края на юли. RBC очаква, че банката може да продаде 40-процентов миноритарен дял на външен инвеститор. Това би позволило на кредитора да набере малко над един милиард франка и да увеличи съотношението на собствения капитал с около 0,40 процентни пункта.  

Проблемът според фонд мениджъра Майер е следният: „Дори последният човек на пазара вече разбра, че Credit Suisse трябва да продава, което оказва негативно влияние върху цената". Освен това банката ще трябва продължително да споделя приходите на печелившото подразделение с външния инвеститор.

13,5%
е съотношението на собствения капитал в Credit Suisse.

Както съобщи в четвъртък Bloomberg, позовавайки се на вътрешни източници, финансовата институция обмисля да потърси и външен инвеститор за консултантския бизнес на инвестиционната банка. Според RBC първично публично предлагане на швейцарската универсална банка също би било възможност за генериране на капитал. Банката вече беше обмисляла подобен вариант през 2015 г., но в крайна сметка го отхвърли. Според изчисленията на RBC първичното публично предлагане на 25-процентен дял от швейцарското предприятие може да генерира 2,4 млрд. франка.

Освен това продължават да се появяват слухове, че CS може да продаде бизнеса за професионалните инвеститори (Asset Management). „Продажбите биха могли да подкрепят стратегическите промени с по-малък ефект на разводняване", казва експертът на RBC Райнген. При всички положения обаче ще трябва да има продажби, а времето в момента е най-скъпата стока в Credit Suisse. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още