fallback

Кабинетът одобри проект на закон за личния фалит

Законът ще помогне на хората, изпаднали във временно затруднение, да получат втори шанс, посочи служебният министър на правосъдието Крум Зарков

13:06 | 02.11.22 г.

Министерският съвет одобри проект на Закон за несъстоятелност на физически лица, по-известен като "закон за личния фалит". Това съобщи служебният министър на правосъдието Крум Зарков на брифинг в Министерския съвет.

„Този закон е особено важен, защото предлага правна уредба на производство по несъстоятелност на физическите лица, която да запълни празнотата и да уреди производството в съответствие с обществените очаквания, изискванията на актовете на Европейския съюз и особеностите на националната ни правна система“, посочи министърът.

Според Зарков няма развита държава, в която да няма законова регламентация личния фалит.

България твърде дълго остана без такъв закон. Важното е да се уточни, че само добросъвестни длъжници могат да искат образуване на производството, ако желаят да удовлетворят всички свои кредитори и в резултат на това да бъдат освободени от непогасените задължения“, коментира правосъдният министър.

По думите му добросъвестен е онзи длъжник, който поема задължения съобразно своето имуществено състояние и доходи и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интересите на своите кредитори.

„Този закон идва, за да помогне на хората, изпаднали във временно затруднение, да получат втори шанс и да ги извади от спирала, в която колкото повече усилия полагат, толкова повече затъват в блатото на дълговете си“, отбеляза още Крум Зарков.

Законопроектът ще гарантира финансово обезпечение на длъжника и семейството му в рамките на производството, като съдът ще определи издръжка в зависимост от техните потребности. Издръжката няма да бъде по-ниска от минималната работна заплата. Несеквестируемото имущество на длъжника няма да подлежи на изземване.

Крум Зарков съобщи, че законопроектът е бил подготвен съвместно между Министерството на правосъдието и Министерството на иновациите и растежа, след което е бил публикуван за обществено обсъждане. Всички становища са взети предвид и дебатите ще продължат в парламента, стана известно от думите на министъра. Той потвърди, че проектозаконът е съобразен с най-добрите световни практики и напомни, че неговото приемане е обвързано с Националния план за възстановяване и устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 02.11.22 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още