IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри проект на закон за личния фалит

Законът ще помогне на хората, изпаднали във временно затруднение, да получат втори шанс, посочи служебният министър на правосъдието Крум Зарков

13:06 | 02.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри проект на Закон за несъстоятелност на физически лица, по-известен като "закон за личния фалит". Това съобщи служебният министър на правосъдието Крум Зарков на брифинг в Министерския съвет.

„Този закон е особено важен, защото предлага правна уредба на производство по несъстоятелност на физическите лица, която да запълни празнотата и да уреди производството в съответствие с обществените очаквания, изискванията на актовете на Европейския съюз и особеностите на националната ни правна система“, посочи министърът.

Според Зарков няма развита държава, в която да няма законова регламентация личния фалит.

България твърде дълго остана без такъв закон. Важното е да се уточни, че само добросъвестни длъжници могат да искат образуване на производството, ако желаят да удовлетворят всички свои кредитори и в резултат на това да бъдат освободени от непогасените задължения“, коментира правосъдният министър.

По думите му добросъвестен е онзи длъжник, който поема задължения съобразно своето имуществено състояние и доходи и който със своите действия не уврежда умишлено или поради небрежност интересите на своите кредитори.

„Този закон идва, за да помогне на хората, изпаднали във временно затруднение, да получат втори шанс и да ги извади от спирала, в която колкото повече усилия полагат, толкова повече затъват в блатото на дълговете си“, отбеляза още Крум Зарков.

Законопроектът ще гарантира финансово обезпечение на длъжника и семейството му в рамките на производството, като съдът ще определи издръжка в зависимост от техните потребности. Издръжката няма да бъде по-ниска от минималната работна заплата. Несеквестируемото имущество на длъжника няма да подлежи на изземване.

Крум Зарков съобщи, че законопроектът е бил подготвен съвместно между Министерството на правосъдието и Министерството на иновациите и растежа, след което е бил публикуван за обществено обсъждане. Всички становища са взети предвид и дебатите ще продължат в парламента, стана известно от думите на министъра. Той потвърди, че проектозаконът е съобразен с най-добрите световни практики и напомни, че неговото приемане е обвързано с Националния план за възстановяване и устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още