IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

StanChart обяви обратно изкупуване за 1 млрд. долара, а печалбата скача с 28%

Резултатите на кредитора бяха подпомогнати от агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки

09:18 | 16.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
StanChart обяви обратно изкупуване за 1 млрд. долара, а печалбата скача с 28%

Standard Chartered повиши ключов показател за ефективност и представи нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност 1 млрд. долара, след като отчете 28% ръст на годишната печалба преди данъци, тъй като повишаването на лихвените проценти в световен мащаб увеличи приходите от кредитиране.

Резултатите на StanChart, както и на други глобални нейни конкуренти, бяха подпомогнати от агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки, насочено към борба с инфлацията, което от своя страна позволи на кредиторите да събират повече такси след десетилетие на почти нулеви лихвени проценти, коментира Ройтерс. 

Коригираната печалба преди данъци през четвъртото тримесечие се е увеличила с 21% до 529 млн. долара, се посочва в изявление на базирания в Лондон кредитор от четвъртък. Така банката не успя да отговори на прогнозата на анкетираните от Bloomberg анализатори за 769,6 млн. долара, тъй като компанията е направила разходи за кредитна обезценка в размер на 344 млн. долара поради експозиция към недвижими имоти в Китай и понижени рейтинги на държави. Банката предложи също така окончателен дивидент от 14 цента на акция, като за цялата година изплащането ще бъде 18 цента. 

Фокусираната върху Азия, Африка и Близкия изток банка, която е обект на спекулации за поглъщане, свързани с First Abu Dhabi Bank (FAB), заяви, че обявеното сега обратно изкупуване на акции ще започне скоро. Акциите на банката поскъпнаха с 3,5% в Хонконг след съобщенията.

„Подобряваме очакванията си и сега целим възвръщаемостта на собствения капитал да се доближи до 10% през 2023 г., да надхвърли 11% през 2024 г. и да продължи да расте след това", заяви главният изпълнителен директор Бил Уинтърс в изявление.


Преди това StanChart очакваше 10% за 2024 г. Възвръщаемостта на собствения капитал е ключов показател за рентабилността на банките. 

Акциите на StanChart получиха тласък от подновените спекулации за поглъщане, а FAB отхвърли медийни съобщения, че в момента разглежда оферта. Все пак акциите на StanChart са с около 25% под нивата от момента, в който Уинтърс пое управлението през юни 2015 г., докато книжата на конкурентната HSBC Holdings са без промяна, а бенчмаркът FTSE index се е повишил с около 15%.

Нетната загуба на банката през четвъртото тримесечие възлиза на 264 млн. долара, което е по-малко в сравнение с миналата година и е причинено от обезценки на кредити и репутация. Нетните приходи от лихви нарастват с 19%. Приходите на банката от макротърговия нараснаха с 44%, докато приходите от бизнеса с благосъстояние намаляха с 23% през тримесечието.  

Въпреки че банката е базирана във Великобритания, Standard Chartered генерира почти всичките си приходи в Азия, Африка и Близкия изток. Най-големият ѝ единичен пазар е Хонконг, чиято икономика пострада от въздействието на пандемичните ограничения, които ограничиха бизнеса на китайска територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още