IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фокусът на Изток на StanChart я подкрепиха в по-мрачната икономическа среда

Главният изпълнителен директор Бил Уинтърс, който зае поста преди седем години, се опитва да възстанови растежа

11:58 | 29.07.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британският кредитор Standard Chartered отчете ръст на печалбата преди данъците за полугодието от 19% - над пазарните очаквания, след като фокусираната върху развиващите се пазари банки е спечелила от нарастващите лихвени проценти и изрази оптимистична прогноза. Резултатите повишиха цената на акциите ѝ в Хонконг с 2%, съобщава Ройтерс.

Силното представяне, обявено в петък, показа как някои банки с фокус на Изток преодоляват влиянието на отслабващата макроикономическа среда в САЩ и Европа, която се превръща в ключов риск за други.

Печалбата преди данъци на StanChart, която печели по-голямата част от приходите си в Азия, е нараснала до 2,8 млрд. долара през първата половина. Това е над сумата от 2,35 млрд. долара за същия период на миналата година, както и над средната оценка от 2,48 млрд. долара в прогнози на анализатори, компилирани от банката.

Базираният в Лондон кредитор е увеличил плащанията към акционерите с повишен междинен дивидент от 119 млн. долара, равняващи се на 4 цента на акция, и обяви програма за обратно изкупуване на акции от 500 млн. долара.

Банката заяви, че печалбата е била подкрепена от фокуса ѝ върху източните пазари, а не от САЩ и Европа, където нарастващите лихвени проценти за преодоляване на високата инфлация заплашват икономическия растеж.

„Гледайки напред, макар че рисковете от рецесия нарастват на Запад, виждаме ранни етапи на следпандемично възстановяване на много от пазарите, на които работим, подчертавайки перспективите ни за растеж“, заяви главният изпълнителен директор Бил Уинтърс в съобщение към резултатите.

Уинтърс, който зае поста преди седем години, се опитва да възстанови растежа, докато създава портфолио от дигитални активи през последните няколко години, след като заздрави баланса на банката и съкрати хиляди работни места в началото на мандата си.

Въпреки това цената на акциите на банката е с 40% надолу през неговото управление, макар че отчитат ръст от една четвърт за тази година, представяйки се по-добре от сектора като цяло.

Банката, която е фокусирана върху Азия, Африка и Близкия изток, заяви, че е напът да постигне 10% възвръщаемост върху материалния капитал до 2024 г., ако не и по-рано.

StanChart заяви, че подразделението ѝ за търговия на финансовите пазари е отчело рекордна печалба през първото полугодие – с 500 млн. долара нагоре – тъй като пазарната волатилност е засилило търсенето на клиентите на валути и свързани с макроикономиката продукти.

StanChart заяви, че печалбата в Азия е била засегната от кредитна обезценка за 351 млн. долара, основно заради загуби в затруднения имотен сектор в Китай и сътресенията в Шри Ланка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още