IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard Chartered с двойно по-голяма печалба за 2021 г.

Банката обяви обратно изкупуване на акции и повиши целите си за рентабилност

10:01 | 17.02.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британската банка Standard Chartered повиши основните си цели за рентабилност и обеща на акционерите допълнителни плащания в четвъртък. Годишната печалба обаче остана под очакванията, тъй като банката разчита на повишения на основните лихви в цял свят, за да увеличава кредитирането, съобщава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Бил Уинтърс, който подобри баланса на StanChart и съкрати хиляди служители, след като пое ръководството през 2015 г., напоследък е под натиск да засили растежа и да повиши спадащата цена на акциите на банката. Стойността на книжата на вписания в Лондон кредитор е с около 45% под нивото, когато Уинтърс пое поста.

Акциите на StanChart в Хонконг поевтиняха с 3,3% - най-големият еднодневен процентен спад от края на ноември, след като печалбата за 2021 г. остана под очакванията, а инвеститорите осмисляха стратегията за растеж, която разчита на повишения на лихвите и намаляване на разходите.

Данните от фокусирания върху развиващите се пазари кредитор дадоха предварителен сигнал как повишаването на основните лихви от централните банки ще помогне на банките, дори когато се борят, за да подобрят основното си представяне.

StanChart, която печели по-голямата част от приходите си от Азия, заяви, че счетоводната печалба преди данъците се е удвоила до 3,3 млрд. долара през календарната 2021 г. от 1,6 млрд. долара през 2020 г. Средната оценка на 16 анализатори, анкетирани от кредитора, обаче беше за 3,8 млрд. долара.

Доверието в цялостното ни качество на активите и посоката на печалбата ни позволява да върнем значителен капитал към акционерите“, казва Бил Уинтърс в изявлението.

Базираната в Лондон банка очаква приходите да се разраснат с допълнителни 3% годишно, възползвайки се от увеличаващите се лихвени проценти в цял свят.

Това ще помогне да се постигне целта от двуцифрена възвръщаемост до 2024 г. спрямо предишната неуточнена времева рамка, казва банката.

StanChart обяви, че ще инвестира допълнителни 300 млн. долара в Китай, докато се конкурира с по-големия си съперник HSBC, за да спечели по-голям дял от банковия бизнес във втората по големина икономика в света.

Банката обяви още програма за обратно изкупуване на акции в размер на 750 млн. долара, започвайки незабавно, и дивидент от 12 цента на акция за 2021 г., което е с една трета повече спрямо 2020 г.

Кредиторът, който основава бизнеса си върху това да улавя търговските потоци между ключовите си пазари в Азия, Африка и Близкия изток, отчете още разходи за обезценка на кредити в размер на 263 млн. долара спрямо 2,3 млрд. долара година по-рано.

StanChart обяви още, че ще намали с 500 млн. долара разходите от отдела си за потребителско банкиране като част от по-широка цел за намаляване на разходите с 1,3 млрд. долара, за да се подобри общата възвръщаемост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още