IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

StanChart задмина очакванията със скок на печалбата от 40%

Ръстът на печалбата е бил подкрепен от силното представяне на звеното за сделки на кредитора, което управлява парични средства за корпоративни клиенти

10:16 | 26.10.22 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата за третото тримесечие на Standard Chartered е скочила с 40%, след като по-високите лихвени проценти са подкрепили резултатите на фокусираната върху развиващите се пазари банка и ѝ дадоха амунициите да подобри прогнозите си за приходите въпреки отслабващата световна икономика, съобщава Ройтерс.

StanChart повиши прогнозата си за ръста на печалбата за тази година до 13% от 10% по-рано. Главният изпълнителен директор Бил Уинтърс заяви, че банката е уверена в изпълнението на финансовите си цели за 2024 г., изпращайки цената на вписаните в Хонконг акции нагоре с 5%.

„Представянето ни тази година е силно, а темпът на икономическо възстановяване на много от основните ни пазари е окуражаващ, независимо от нарастващия рецесионен натиск на определени пазари на Запад“, каза Уинтърс.

Резултатите излизат ден, след като по-големият конкурент HSBC отчете спад от 42% на тримесечната печалба във вторник – заради кредитни загуби и отписвания от продажбата на френския му бизнес – и изненадващо посочи нов главен финансов директор, което се отрази негативно на доверието на инвеститорите.

Представянето на StanChart контрастира с това на американските банки, които по-рано този месец отчетоха по-слаба печалба, увеличаващи провизиите си срещу очаквани загуби от заеми и отчитащи пазарна волатилност, която задушава сключването на сделки.

Банката, която печели по-голямата част от приходите си в Азия, заяви, че печалбата преди данъците се е увеличила до 1,39 млрд. долара през трите месеца до 30 септември от 996 млн. долара година по-рано и спрямо средна оценка за 1,05 млрд. долара на 14 анализатори, компилирана от банката.

Според анализаторите ръстът на печалбата е бил подкрепен от силното представяне на звеното за сделки на кредитора, което управлява парични средства за корпоративни клиенти и отбеляза ръст на печалбата от 47%. Представилият се слабо бизнес на банката за управление на благосъстоянието обаче има поредно слабо тримесечие, като печалбата е намаляла с 19%, тъй като слабите фондови пазари оставиха богатите клиенти с малък апетит за инвестиране.

Уинтърс, който пое управлението преди седем години, се опитва да възстанови растежа, като изгражда портфолио от цифрови активи през последните години, след като поправи баланса на банката и съкрати хиляди работни места в началото на мандата си.

StanChart, която присъства на 59 пазара и има 85 хил. служители, разчита основно на улавянето на търговските потоци между ключовите си пазари в Азия, Африка и Близкия изток, но няма тежестта на по-големите конкуренти в търговското и инвестиционното банкиране.

Скциите на компанията, листнати в Лондон, са загубили около 45% от стойността по време на управлението на Уинтърс, въпреки че са поскъпнали с около 24% досега тази година и надминават конкурентите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още