IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на HSBC за третото тримесечие се свива с 42%

Кредиторът избра бившия шеф на инвестиционното си банкиране за нов главен финансов директор

09:49 | 25.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британската банка HSBC изненадващо определи Жорж Елхедери – бивш шеф на инвестиционното банкиране, за нов главен финансов директор, докато в същото време обяви спад на печалбата за третото тримесечие от 42% заради растящи загуби по заеми и продажби на активи, съобщава Ройтерс.

Внезапното повишение на Елхедери до водещата позиция, която е стъпка към поста на главен изпълнителен директор на базираната в Лондон банка, се случва, след като той си взе шестмесечен отпуск от банката през януари, позовавайки се на желание да пътува със семейството си и да изследва лични интереси.

„Няма промяна в стратегията вследствие на тези промени в управлението“, заяви главният изпълнителен директор Ноел Куин за Ройтерс и допълни: „Тук става въпрос за това как е позиционирана изпълнителната комисия на групата и потенциалните възможности за наследяване в бъдеще“.

Елхедери, който след като се завърна през септември работи по проекти за Куин, поема поста от Юън Стивънсън, който ще напусне банката следващата година, заяви HSBC.

“Очаквам с нетърпение малко почивка и обмислям бъдещи възможности“, казва Стивънсън за Ройтерс.

Банката обяви печалба преди данъците в размер на 3,15 млрд. долара за трите месеца до 30 септември. Това е под сумата от 5,4 млрд. долара година по-рано, но доста над средната оценка на анализаторите, компилирана от банката, за 2,45 млрд. долара.

Резултатите включват удар за 2,4 млрд. долара от продажбата на бизнеса на банката във Франция – част от по-широката стратегия на HSMC да се раздели с части от преди обширната империя, за да увеличи печалбата.

HSBC, чиито продажби и печалба идват основно от Азия, е под натиск от Ping An Insurance Group – китайската компания, която е най-големият ѝ акционер, да проучи възможности, включително отделяне и листване на акциите на основния ѝ бизнес в Азия, за да увеличи възвръщаемостта за акционерите.

Банката проучва и потенциална продажба на канадското си подразделение, докато се опитва да насочи дейността си, за да увеличи печалбата заради натиска от Ping An.

„Оставаме на пътя към постигане на целите си за разходите за 2022 и 2023 г.“, каза Куин.

Главният изпълнителен директор на HSBC, който управлява кредитора вече над две години, казва в изявлението към резултатите, че банката цели да „постигне целта си за възвращаемост от поне 12% след 2023 г. и в резултат на това – по-високи плащания за акционерите“.

HSBC, първият голям британски кредитор, който публикува отчета си за тримесечието, заяви, че представянето за периода е било засегнато от провизии по кредитите за 1,1 млрд. долара спрямо освобождаване на парични резерви от 659 млрд. долара, заделени за очаквани кредитни загуби през същото тримесечие преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още