IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Турция принуждава кредиторите да свалят лихвите по заемите

Банките, които начисляват лихви над 18,56%, ще трябва да държат при паричните власти определен обем деноминирани в лири държавни облигации, който може да достигне до 90% от новия кредит

13:37 | 11.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Турция принуждава търговските банки да намалят лихвените проценти, които начисляват за потребителски заеми, като част от усилията си да доближи разходите по заемите до официалния референтен лихвен процент.

Кредиторите, които начисляват лихви по потребителски заеми между 18,56% и 20,62%, ще бъдат задължени да държат при паричните власти деноминирани в лири държавни облигации в обем от 20% от новия кредит, който отпускат, съобщава Bloomberg, като се позовава на документ на централната банка.

Ако банките начисляват по-висок лихвен процент по заемите, размерът на държавните облигации, които те трябва да държат в централната банка, трябва да се равнява на 90% от кредита. Това ще оскъпи драстично отпускането на заеми с по-високи лихвени проценти.

Промените влизат в сила веднага.

Централната банка на Турция е отказала да коментира.

Мярката е част от усилията на паричните власти на страната за намаляване на разходите по заемите и доближаването им до референтната лихва от 8,5%.

Подобни стъпки през 2022 г. допринесоха за рали на турските облигации, като доходността както по двугодишните, така и по 10-годишните облигации на правителството се срина.

Ходът вероятно „контраинтуитивно има за цел да охлади потребителското кредитиране, вероятно да предотврати натиска върху валутата“, коментира Кагдаш Доган, директор изследвания в Tera Yatirim в Истанбул. „Банките вероятно ще ограничат предлагането на потребителски заеми при това ограничение на лихвите, които са доста под техните пределни разходи за финансиране“, допълва анализаторът.

Управлението на лихвените проценти по заемите от централната банка от миналата година постави заемодателите пред избор между предлагането на по-евтини кредити на клиенти с висок приоритет или отпускане на заеми на по-висока цена на други клиенти и задържане на големи суми от паричните власти.

Така банките нямат никакви стимули да отпускат заеми на клиенти от второ ниво, а това доведе до цялостен спад на кредитирането.

Среднопретегленият лихвен процент по потребителските заеми е спаднал до 24,72% от 33,7% през юли и сега е най-ниският от декември 2021 г., според данни на централната банка за първата седмица на март.

Все пак текущото ниво е с около 30% над максималната граница от 18,558%, която ще бъде свободна от допълнителни изисквания към търговските кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 11.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още