IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската прокуратура започва разследване на сливането между UBS и Credit Suisse

Анализират се действия на регулаторите, правителствени чиновници и служители в двете банки

18:02 | 02.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Швейцарската прокуратура разследва сливането на първите по големина банкови институции в страната - UBS и Credit Suisse, става ясно от съобщение на институцията, цитирано от Ройтерс. Прокурорите ще проучат за потенциално криминално нарушение от страна на правителствени чиновници, регулатории и служители в двете банки.

През март UBS купи Credit Suisse за 3 млрд. швейцарски франка (3,3 млрд. долара), а Берн официално подкрепи сделката в опит да спре разпространение на сътресението в сектора. Но според първоначалните проучвания на прокуратурата има някои аспекти на случилото се около Credit Suisse, които заслужават по-внимателно проучване и анализи.

Целта е да бъде запазен имиджа на швейцарската финансова система, заявяват още от институцията без да дава повече подробности за разследването си. Не е ясно и колко дълго може да продължи то, допълва още Ройтерс.

Представители на двете банки също не коментираха новината.

Източници на Ройтерс коментират, че UBS са се опитали да скрият сделката до края на април. Банкови експерти в Швейцария смятат, че решението за обединението на двете институции не е най-доброто и коментират, че то може да застраши позициите на Швейцария като банков център.

Сделката създаде най-голямата банкова структура в Европа с активи в размер на 1,6 трилиона долара и над 120 хил. служители, напомня Ройтерс. По-рано швейцарски медии съобщиха, че новата банка планира да съкрати до 30% от своите служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 02.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още