IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ повиши задължителните минимални резерви на банките

Целта е забавяне на кредитната активност и постепенно намаляване на темповете на инфлацията

15:58 | 26.04.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българската народна банка (БНБ) повишава задължителните минимални резерви, които банките поддържат.

Управителният съвет на Българската народна банка прие промени в Наредбата за задължителните минимални резерви, които предвиждат от 1 юни 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от нерезиденти да се увеличи от 5 на 10%. От 1 юли 2023 г. процентът на задължителните минимални резерви по привлечените от банките средства от резиденти и от нерезиденти се увеличава от 10 на 12%.

От БНБ аргументират мярката с текущите макроикономически развития, които се характеризират с ускорени темпове на нарастване на потребителските цени, висок растеж на заплатите в частния сектор, силно потребителско търсене и запазващ се висок растеж на кредита за домакинствата.

„Продължаването на тези тенденции създава потенциални рискове по отношение на устойчивостта на банковата система и по отношение на изпълнението на основната цел на БНБ за поддържане на ценова стабилност. В условията на значителен приток на привлечени ресурси в банковата система, висока ликвидност и конкуренция в банковия сектор се наблюдава слаба и бавна трансмисия от повишаването на основните лихвени проценти в еврозоната към лихвените проценти по депозитите и кредитите в България“, посочват от БНБ.

И допълват, че при отчитане на бавната и слаба степен на пренасяне на промените в паричната политика на Европейската централна банка и на ограничените ефекти от предприетите от БНБ увеличения на антицикличния капиталов буфер върху кредитната активност, повишаването на задължителните минимални резерви има за цел затягане на монетарните условия в страната.

„Мярката ще изтегли част от текущата свръхликвидност в банковата система и ще допринесе за намаляване на свободните ресурси, с които банките могат да кредитират, създавайки стимули за по-бързо и значително пренасяне на повишените лихвени проценти на паричната политика в еврозоната в цената на кредитите. Забавянето на кредитната активност би спомогнало за постепенно намаляване на темповете на инфлацията чрез влиянието върху потреблението, финансирано със заемни средства“. В допълнение, понижаването на темповете на растеж на кредита ще допринесе за намаляване на кредитния риск в банковата система,.уточняват от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 26.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 27 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
ХА ХА Айде сега оттече и последна ГОЛЯМА ЛЪЖА тиражирана от медиите -Как България била рая на ниските лихви и остров на стабилността ,последните месеци определени медии максимално тиражираха тези глупости ,за да може и последния *** да се овърти с кредити ,това е целта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 44 rate down comment 0
Repoman
преди 1 година
БНБ най-после се събуди от сън, да не би да дойде пролетта? Едва ли е заради това. По-скоро е заради предстоящия рестарт на новите емисии ДЦК, който бяха спрени на пожар преди половин година, когато лихвата по тях стана 4.5%. Сега резервите вече са на привършване и рестарта на ДЦК-тата е необходим, но... Лихвите у нас все още са на непазарно ниски нива и една емисия ДЦК на 6-7% ще обърка положението с банките. Най-вероятно затова и БНБ предвидливо се опитва да подготви банките. Ще видим скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още