IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по новите депозити на домакинствата растат през февруари

На месечна база средната лихва по спестяванията на бизнеса в евро намалява, отчете БНБ

16:30 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Лихвите по новите депозити на домакинствата в България по сключени договори с банките през февруари се увеличават на годишна база без изключение. Но докато средните лихви по направените спестявания на домакинствата растат както на месечна, така и на годишна база, в Българската народна банка отчитат месечно намаление на средната лихва при депозитите на фирмите, направени в евро.

Фирмени депозити

През февруари в сравнение с януари средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет (ДДМ) в левове се увеличава с 0,43 пр. п. до 0,89%. На годишна база ръстът е с 1,21 пр. п.

В БНБ изчисляват, че на месечна база средната лихва на спестяванията в евро намалява с 0,15 пр. п. до 0,80%, при годишен ръст от 0,81 пр. п.

 Средните лихвени проценти по овърнайт депозитите в левове и в евро на месечна база остават на нивата от януари съответно от 0,01% и 0,02%.

Обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове в сравнение с януари се увеличава с 11,2% (26,2 млн. лв.) до 260,2 млн. лв., при годишен ръст от 99%.

Обемът на спестяванията в евро за една година расте с 414,5%, а за месец с 23,1% (70,2 млн. лв.) като достига до 374,2 млн. лв.

Спестявания на домакинствата

През февруари средният лихвен процент по депозитите с договорен матуритет в левове се  увеличава спрямо януари с 0,06 пр. п. до 0,35%, при годишен ръст от 0,27 пр. п.

Спестяванията в евро отбелязват месечно увеличение от 0,35 пр. п. и годишен ръст от 1,16 пр. п., като в края на миналия месец средната лихва беше 1,22%, отчете БНБ.

Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро през февруари остават на нивата от януари – 0,01%.

Средните лихвени проценти по спестяванията, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро, през миналия месец запазват нивата си от януари и са съответно 0,11% и 0,16%.

В централната банка изчисляват, че обемът на новия бизнес по депозитите с договорен матуритет в левове се понижава за месец с 9,3% (15,2 млн. лв.), но на годишна база расте с 22,1% до 149,2 млн. лв.,

По спестяванията с договорен матуритет в евро, БНБ регистрира годишен ръст от 12,7% и месечно повишение от 2,4% (4,1 млн. лв.) до 176 млн. лв.

ЛИХВЕНИ ПРОЦЕНТИ ПО НОВ БИЗНЕС ПО ДЕПОЗИТИ С ДОГОВОРЕН МАТУРИТЕТ НА СЕКТОРИ НЕФИНАНСОВИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДОМАКИНСТВА Данни от лихвената статистика. Данни от лихвената статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още