IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландската централна банка сигнализира край на лихвените повишения

Органът все повиши основната лихва с четвърт пункт като за последно

11:10 | 24.05.23 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Нова Зеландия сигнализира в сряда, че е приключила с цикъла на затягане, след като увеличи лихвите с 25 базисни пункта до най-високото ниво от над 14 години до 5,5%. Така тя слага край на най-агресивния цикъл от увеличения от 1999 г. насам, съобщава Ройтерс.

Индикацията на централната банка (RBNZ), че основната лихва засега ще остане без промяна, се противопостави на пазарните очаквания за прогнози за по-нататъшни повишения. Това изпрати новозеландския долар надолу с 1,25%.

„Голямата изненада беше, че прогнозата за основната лихва беше оставена без промяна. Това показва, че те са приключили (с увеличенията)“, коментира Имре Шпайзер, ръководител на новите стратегии в Westpac. "Така че това е голяма изненада.".

Той добавя, че изявлението е много гълъбово*.

RBNZ прогнозира, че основната лихва ще достига връх на сегашното си ниво от 5,5%, но ще трябва да остане на ограничителното ниво поне до средата на 2024 г., за да се гарантира, че инфлацията ще се върне към целевия диапазон от 1% до 3%, се казва в декларация по паричната политика, придружаваща решението.

Водейки останалите централни банки в прекратяването на времената на пандемични стимули, RBNZ остана изключително фокусирана върху ограничаването на инфлацията, повишавайки лихвените проценти с 525 базисни пункта от октомври 2021 г. досега. Това беше най-агресивната поредица на затягане на политиката от въвеждането на официалния паричен лихвен процент през 1999г.

Гуверньорът на централната банка Ейдриън Ор каза на медийна конференция, че има признаци, че по-високите лихвени проценти вече имат желания ефект.

„Много е приятно да видим, че някои от нещата, за които се надявахме, са вече тук, всъщност са тук. И това е изненадата за БВП, спадът на инфлацията и всички индикатори, които предполагат, че чувствителните към лихвите части от икономиката на Нова Зеландия поддават", каза той.

Централната банка все още прогнозира, че икономиката ще се свие както през второто, така и през третото тримесечие на 2023 г., но и очаква рецесията да е плитка и положителна, тъй като отразява забавянето на разходите, което ще помогне за укротяване на инфлацията.

Годишната инфлация в Нова Зеландия се забави през последните месеци и в момента се движи малко под най-високото ниво от три десетилетия от 6,7%, като се очаква да се върне към целта на централната банка от 1% до 3% в рамките на две години.

Новозеландският долар поевтиня с 1,25% до триседмично дъно от 0,6168 щатски долара след решението за лихвата, а референтните двугодишни лихвени суапове спаднаха до 5,1970%, отдръпвайки се от 14-годишен връх от 5,5750% по-рано през деня.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
BNB ще помогне с лефчета https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_III
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
Кенгурото и канадския гъсок са на пангара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
На British America не и достига ЕКЮ (на английски: ECU, съкратено от European Currency Unit Европейска валутна единица) https://en.wikipedia.org/wiki/Commonwealth_of_Nations
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още