IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турските нетни валутни резерви са на отрицателна територия за първи път от 2002 г.

Търсенето на чужда валута в Турция нарасна до рекордни стойности преди 14 май на фона на очакванията, че лирата ще се срине след вота

15:08 | 26.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg
Снимка: Nicole Tung/Bloomberg

Нетните валутни резерви на турската централна банка са намалели до отрицателна територия за първи път от 2002 г., достигайки -151,3 млн. долара на 19 май. Това показват официални данни, публикувани в четвъртък и цитирани от Ройтерс, на фона на усилията за справяне с търсенето на валута преди балотажа на президентските избори в неделя.

Държавният глава Реджеп Ердоган води на опонента си Кемал Кълъчдароглу с удобна преднина на първия тур от 14 май, но без малко не можа да мине прага от необходимите му 50% за безапелационна победа. Вторият тур ще се състои на 28 май.

Търсенето на чужда валута в Турция нарасна до рекордни стойности преди 14 май на фона на очакванията на компании и лица, че лирата – която загуби 44% от стойността си през 2021 г. и 30% през 2022 г., ще се срине след вота.

Валутните резерви на централната банка намаляват през последните години заради скъпоструващи намеси на пазарите и други усилия за охлаждане на търсенето.

Нетните резерви на централната банка са намалели с 2,48 млрд. долара през седмицата до 19 май, достигайки най-ниското си равнище от февруари 2002 г. Те са намалели с 27,7 млрд. долара от края на 2022 г.

Публикуваните данни се оповестяват всяка седмица от централната банка и са в турски лири, като от Ройтерс ги конвертират в американски долари по курса на централната банка от предходния работен ден. Използваният курс от агенцията е 19,7607 лири за долар.

Нетните валутни резерви отиват още по-дълбоко на отрицателна територия, като се приспаднат и неуредените суапове, които възлизаха на 33,50 милиарда долара в сряда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още