IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка удължи паузата при лихвените понижения

Комисията по парична политика запази едноседмичната репо лихва на равнище от 8,5% - в съответствие с единодушната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg

15:48 | 25.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турската централна банка удължи паузата си в цикъла на лихвени понижения за трети пореден месец в опита си да запази лирата стабилна преди провеждането на балотажа на президентските избори тази неделя, съобщава Bloomberg.

Комисията по парична политика, водена от гуверньора Шахап Кавджъоглу, запази едноседмичната репо лихва на равнище от 8,5% - в съответствие с единодушната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg. Централната банка посочва в позиция отново, че в момента е „адекватно да се подкрепи необходимото възстановяване от последиците от земетресението“, ударило Турция през февруари.

„Последните данни показаха, че икономическата активност в зоната на земетресението се възстановява по-бързо от очакваното“, се казва в позицията на комисията. „Става видно, че земетресението няма да има траен ефект върху представянето на турската икономика в средносрочен план“, се казва още.

Решението може би успява да купи на централната банка още време на фона на натиска върху турската валута преди очакваните избори в неделя. На първия тур президентът Реджеп Ердоган спечели 49,5% от гласовете – повече от прогнозите на социологическите агенции и съвсем малко под прага от 50% за победа.

Турция остава сред изключенията от цикъла на затягане на паричната политика по света в отговор на ценовите сътресения. По времето на управлението на Кавджъоглу централната банка се придържа към призивите на Ердоган за поддържане на евтини пари с цел стимулиране на икономическия растеж.

Миналата седмица Ердоган отново повтори виждането си, че турската политика на ниски лихви ще продължи и след изборите и инфлацията – в момента на ниво от около 44% - ще се забави в резултат на това.

Неспокойствието от политиката на властите се отразява и на пазара – лирата е загубила 6% от стойността си спрямо долара от началото на годината.

Без опцията за повишаване на лихвените проценти усилията за защита на лирата разчитат на комбинация от мерки като ограничаването на количеството долари, което кредиторите могат да купуват на междубанковия пазар, и натиск за увеличаване на обръщането на спестявания в чуждестранна валута към такива в лири.

Централната банка също така е поискала от кредиторите да купуват доларови облигации, за да се поддържат разходите по заеми стабилни и да се предотврати пик при суаповете за кредитно неизпълнение – мярка за защита срещу потенциални кредитни събития, посочват запознати източници, цитирани от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още