IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важните въпроси преди срещата на ЕЦБ

Регулаторът продължава да очаква "убедителни признаци", че инфлацията може "бързо и устойчиво да се върне" към целта си от 2%

08:00 | 15.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/RONALD WITTEK
Снимка: EPA/RONALD WITTEK

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) отново да повиши основните лихвени проценти на днешното си заседание, давайки сигнал, че не възнамерява да спре дотам, въпреки че инфлацията се понижава, а еврозоната влиза в рецесия, информира AFP, цитирана от БТА. 

Повишението на цените в еврозоната е паднало до 6,1 на сто през май, което е доста под рекордните 10,6 на сто през октомври.

За да прекрати обаче цикъла от повишения на лихвите, най-радикалният в историята на институцията, започнал преди 11 месеца, ЕЦБ очаква "убедителни признаци", че инфлацията може "бързо и устойчиво да се върне" към целта си от 2 на сто. Това заяви Изабел Шнабел, член на борда на директорите на ЕЦБ в интервю, публикувано на 7 юни в белгийския вестник Echo.

"Все още не сме достигнали тази цел", добави тя.

ЕЦБ повиши основната лихва с 3,75 процентни пункта от юли миналата година, за да се противопостави на увеличението на потребителските цени. 

Очаква се на днешното си заседание франкфуртската институция да направи още една допълнителна крачка в тази посока, както през май, като референтната лихва по депозитите ще достигне 3,5 на сто. 

3,75 пункта
е повишението на основната лихва от страна на ЕЦБ от юли миналата година насам 

Ако решението за юни вече е взето, то ЕЦБ "ще намекне и за възможно увеличение" от същия мащаб на заседанието си през юли, коментира Андрю Кънингъм Capital Economics.

ЕЦБ ще даде и насоки относно следващия дебат, който се очертава - "колко дълго да бъдат поддържани високите лихви, което е много по-важно от точната крайна ставка, до която ще достигнем". Това подчерта неотдавна управителят на Banque de France (френската централна банка) Франсоа Вилроа дьо Гало, който е член и на борда на директорите на ЕЦБ. 

В тази връзка ЕЦБ ще подчертае, че паричната политика ще остане рестриктивна за по-продължителен период от време, прогнозира Андрю Кънингъм. 

През март франкфуртската институция предвиди инфлация от 5,3 на сто тази година, която да се понижи до 2,1 на сто през 2025 г. Икономистите не очакват големи изменения в тези прогнози. 

Така наречената базисна инфлация (която не отчита електроенергията и хранителните стоки), друг критерий, който се следи отблизо, е продължила низходящата си тенденция - до 5,3 на сто. 

"Нищо не гарантира, че инфлацията е достигнала пика си", предупреди президентът на ЕЦБ Кристин Лагард

В сектора на услугите, където цените се покачват повече, отколкото в промишлеността, се очаква нов растеж, свързан с туризма, твърди Deutsche bank.

С оглед на това, че безработицата в еврозоната е била на най-ниското си равнище от 6,5 на сто през април, служителите са използвали правото си за преговори, за да възстановят загубената си покупателна способност заради силната инфлация.

Това увеличава опасенията за спирала заплати-цени, която ще укрепи инфлацията в дългосрочен план.

Що се отнася до брутния вътрешен продукт (БВП), той е намалял в еврозоната с 0,1 на сто между януари и март, както и през предходното тримесечие, което означава влизане в рецесия на региона, дължащо се в голяма степен на наблюдаваното в Германия забавяне.

Тези данни ще „отслабят аргументите в полза на няколко други повишения на лихвите", твърди Карстен Бжески от ING. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:42 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
danchomentata
преди 10 месеца
Сублимацията е физичен процес, при който твърдите вещества преминават непосредствено в пари без да преминават през течно състояние. Или иначе казано твърдото вещество преминава в пари без да се стопи. Чрез охлаждане на парите се получава и крайният продукт отново веществото в твърдо състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още