IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управлява ли ЕЦБ битката с високата инфлация?

Рецесията в еврозоната е счетоводна, стагфлация засега няма, посочи Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в ББР

17:51 | 12.06.23 г.

Еврозоната изпадна в техническа рецесия след ревизиране на данните на "Евростат" за първото тримесечие, като основните причини бяха намалението на крайното потребление и правителствените разходи в Германия и еднократни структурни промени в Ирландия. Експресните данни за май показват, че регионът ще излезе от техническа рецесия през второто тримесечие и ще отбележи ръст. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Петко Вълков, началник управление "Трежъри" в Българската банка за развитие.

Според него положителното е, че Испания, Португалия, Италия – държавите с най-голямо затруднение – сега се справят изключително добре. „Рецесията в Гърция е частен случай, който се наблюдава много често преди летния сезон – след това финансите се оправят до края на годината, същото важи и за останалите средиземноморски държави. Те може да се окажат и държавите с най-добро представяне на своите икономики в рамките на еврозоната тази година“, посочи финансистът.

Петко Вълков потвърди, че ефект върху това развитие ще имат фондовете по плановете за възстановяване. Той предупреди, че вече има забавяне при тяхното усвояване и докато те са помогнали за избягването на рецесия през миналата година, то сега няма да са двигателят за икономиките.

По думите на Вълков намаляването на правителствените разходи в Германия се случва на фона на дебатите за фискалните правила в ЕС, които бяха на практика премахнати по време на пандемията и периода на възстановяване.

Финансистът обясни, че Берлин е водещ в преговорите за постепенното връщане на правилата и няма да увеличи разходите, за да подкрепи икономиката. „Страната ще завърши годината или с лека рецесия, или нулев растеж, което ще намали и външнотърговския оборот с България и ще има негативен ефект върху растежа“, смята Петко Вълков и обясни, че Германия настоява държавите с външен дълг над 100% да предприемат мерки, така че през следващите години да се следва политика на постепенно намаляване на външния дълг и това преминава през ограничения в бюджета.

Той потвърди, че основните предизвикателства пред икономиките в региона остават политиката на Европейската централна банка, развитието на войната в Украйна, енергийните цени и високата инфлация. "По-големите проблеми са свързани с това, че бюджетите на държавите са по-ограничени и те не разполагат с нови инструменти да стимулират икономиките до края на годината; разходите за обслужването на дълга растат и ръцете на правителствата са доста по-вързани в сравнение с преди три години", е мнението на Петко Вълков.

Ще се сбъдне ли сценарият за стагфлация? Кое помага досега на ЕЦБ да се справи в борбата с високите цени? Ще продължи ли Кристин Лагард с повишението на лихвите тази седмица? Какви мерки са взели банките, за да не стане секторът с бизнес имотите катализатор на нова, по-голяма рецесия? Защо ЕЦБ ще ограничи нарастването на заплатите, дори за сметка на повишаване на безработицата?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:51 | 12.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още