IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кнот: Ще трябват още лихвени повишения, ако ускорената инфлация се задържи за по-дълго

Наблюдават се вторични ефекти от по-високите цени за енергия, което означава, че ще бъде по-трудно да се охладят потребителските цени, изтъква централният банкер

13:58 | 07.06.23 г. 4
Клаас Кнот. Снимка: Bloomberg L.P.
Клаас Кнот. Снимка: Bloomberg L.P.

Трайно ускорена инфлация може да тласне служителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) да продължат да увеличават лихвените проценти, предупреди членът на Управителния съвет на регулатора Клаас Кнот, цитиран от Bloomberg.

„Все още не съм убеден, че настоящото затягане (на паричната политика) е достатъчно“, изтъкна Кнот през депутатите в Нидерландия. „Инфлацията може да се задържи за по-дълго време ускорена и това ще доведе до допълнителни увеличения на лихвите", добави той.

Той направи изказването си в момент, когато икономисти и инвеститори очакват ЕЦБ отново да повиши лихвите с 25 базисни пункта на своето заседание следващата седмица и да повтори това през юли.

Кнот, който е един от най-големите ястреби в регулатора, вече сигнализира, че подобни увеличения не са изключени и през септември.

Той изтъкна, че се наблюдават вторични ефекти от по-високите разходи за енергия в еврозоната, което означава, че ще бъде по-трудно да се охладят потребителските цени до целта на ЕЦБ от 2%.

Служителите на регулатора повишиха разходите по заемите с най-бързия им темп в историята на ЕЦБ с идеята да противодействат на нажежената инфлация, която беше подхранена и от нахлуването на Русия в Украйна.

Според Кнот, ако паричната политика се нуждае от допълнително затягане за по-дълго време, рискът от стрес на пазарите ще нарасне.

По-рано тази седмица управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че инфлационният натиск остава силен и лихвите по заемите ще бъдат повишени допълнително. „Ценовият натиск остава силен. Бъдещите ни решения ще гарантират, че лихвите ще бъдат вдигнати до нива, които са достатъчно ограничителни, за да се постигне навременно връщане на инфлацията до средносрочната ни цел от 2% и тя да бъде задържана на тези нива, колкото е необходимо“, заяви Лагард.

Управителят на Ирландската централна банка Гейбриъл Махлуф посочи от своя страна, че ЕЦБ вероятно ще повиши лихвата на заседанията си през юни и юли, с което депозитната лихва ще достигне 3,75% спрямо сегашните 3,25%. Игнацио Виско, не толкова агресивно настроеният ръководител на Италианската централна банка, коментира през уикенда, че „би настоявал за по-постепенен подход“ към повишаването на лихвите, което вече достигна 375 базисни пункта от миналия юли насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Gna
преди 10 месеца
До: nkavrakov1982 в следващото десетилетие евтини пари няма да има. Също така Европа влиза в рецесия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
Азиатската криза беше след пустинна буря редно е малко да приръми и в Атлантическия океан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 10 месеца
Реалната лихва е над 10 редете ново домино ефект
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 10 месеца
За който не е разбрал ,самолета се насочва към твърдо приземяване ,с доста повече болка от обещаното в началото .Кредити ли ..айде сега да Ви е яко дупето ,който не си е правил сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още