IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреди за "хаотичен" спад на цените на жилищата в еврозоната

По-високите лихви правят покупките на жилища недостъпни за домакинствата и непривлекателни за инвеститорите

10:51 | 01.06.23 г. 13
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в еврозоната може да се насочват към „хаотичен“ спад, тъй като високите лихви по ипотечните кредити правят покупките недостъпни за домакинствата и непривлекателни за инвеститорите, съобщи Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от Ройтерс.

Това е един от няколкото риска, посочени в Прегледа на финансовата стабилност на ЕЦБ, наред с по-високите разходи за обслужване на заемите и по-бавния ръст, който вреди на компаниите и на домакинствата и на свой ред помрачава перспективите пред традиционните кредитори и сенчестите банки.

От юли насам ЕЦБ повишава лихвите от достигнатото рекордно дъно насам в опит да се пребори с инфлацията и изглежда ще продължи да го прави в идните месеци.

Но последиците от най-силния ръст на лихвите за последните десетилетия едва сега започват да се усещат от имотния пазар, който процъфтяваше през десетилетието на лесно кредитиране.

„В бъдеще спадът на цените може да стане хаотичен, тъй като растящите лихви по новото ипотечно кредитиране все повече компрометират достъпността и повишават лихвеното бреме върху съществуващите ипотечни кредити, особено в страни, където ипотечните кредити с плаващи лихви преобладават“, отбеляза ЕЦБ.

Тя не посочи кои са тези страни, но данните ѝ показват, че Португалия, Испания и Прибалтийските страни са сред тези, където делът на ипотечните кредити с плаваща лихва е най-висок.

ЕЦБ предупреди също, че регионите, където институционалните инвеститори имат силни позиции на жилищния пазар, може да понесат по-голям удар при оттегляне на капитали.

Сред тях са Берлин, части от Западна Германия и някои столици като Париж, Мадрид, Лисабон и Дъблин.

В положителен план ЕЦБ отбелязва, че домакинствата се възползват от силния пазар на труда, а това означава, че по-малко хора е вероятно да спрат да изплащат ипотечния си кредит заради безработица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

13
rate up comment 8 rate down comment 0
chicha_vi
преди 9 месеца
До: zelka007Мишлетата като теб най-много църкат, когато кораба потъва :D. Сладурче заборчняло :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 0
SnaGi
преди 9 месеца
Хаха, тоя зеленчук акъл за 5 пари няма, взел да коментира икономически теми и посоката на цените на имотите. Отново само замърсява и деградира форума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 17
zelka007
преди 9 месеца
До: miloshev ... аз не мисля , че ще окаже голямо влияние демографията на имотите . в ЕС те първа ще се строи , имаме в следващите 30-40 години да преобразуваме сградният фонд в пасивни и климатично неутрални жилищни сгради . не вярвам навалица като в Азия да си организираме , напротив . виж тенденцията в целият ЕС , какво е търсенето на имоти и с какви параметри ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 15
zelka007
преди 9 месеца
можеш да видиш и цените и заплатите в Оулу , Еспоо , Турку ... но и в Испания и Финландия ти трябват испански или фински , не са космополитни градове ... хората са различни , не са озлобени като тук и свити в черупките си ... там не е имало "социализъм по рассийски" както тук . в тези държави социализъма е постигнат по друг начин . подредени градове , образование , медицина ,вежливи хора ... дип че във финско е ладовина , трябва да се обличаш , верно е хладно зимъска ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 13
zelka007
преди 9 месеца
До: miloshev ... на мен ми допада много Испания и Финландия ... въртят ми се разни мисли из главата ... не ми харесват Гърция и Португалия ... сравни цените в София с Аликанте или Валенсия , даже бих се засилил с Билбао и Сарагоса ... :))) ... зачети обявите за работа , тези които и у нас бързичко се запълват и са най-масови ... виж заплатите ... после да не се чудиш защо има толкова много преки самолетни и автобусни линии България - Испания ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
danchomentata
преди 9 месеца
Ванчо Костов като дойде на власт кредитните инспектори ниамаха баш мерак за кредитиране вероятно по причина на сконтирани или дисконтирани парични патоци.Сегашните маистори на спорта са подобни на раздалите червени партиини куфарчета.Сеги проблема е ,че и първите раздавачи са пред ловушка ликвидности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 2
sssaaa
преди 9 месеца
До: miloshev, Той Фекалния на всичко е в контра. Сега ще ти обясни демографията в страната ни с притока на Бежанци от Украйна. А Реал естейт ей сега ще ти каже, че това е Агенция за недвижими имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 3
miloshev
преди 9 месеца
Някои хора все сравняват цените в останалите европейски държави и тези тук (главно в София). Ако цените в София започнат да доближават цените в някоя от развитите европейски държави, кой нормален ще купува жилища в столицата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 3
miloshev
преди 9 месеца
До: zelka007Виж разликата между цената на едно жилище и възвръщаемостта от наем и виж какво се случва с акциите на компаниите, които са свързани с Real estates. Заедно с тези показатели имай предвид, че в БГ все още не са се вдигнали лихвите до нивата в останалите страни. А също може да имаме предвид и демографската криза, в страната.В дългосрочен план цените може да вървят нагоре, но в краткосрочен ще има спад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 28
zelka007
преди 9 месеца
До: nkavrakov1982 ... и преди ти отговорих и пак ще ти напиша ... чистят пяната на пазара ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още